[VIDEO] U Labinu startalo 7. izdanje 100 Milja Istre - najveće međunarodne trail utrke u RH

[VIDEO] U Labinu startalo 7. izdanje 100 Milja Istre - najveće međunarodne trail utrke u RH

12.4.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Sport

Danas je iz Labina krenula najveća međunarodna trail utrka – 100 Milja Istre. U Istri će se ove godine natjecati 1.800 trkača iz 51 zemlje na najpopularnijoj destinaciji za početak sezone trčanja. „100 milja Istre“ je jedina utrka na području CEE sa statusom punopravnog članstva u svjetskoj elitnoj skupini Ultra Trail World Toura (UTWT). Utrka se održava u periodu od 12. do 14.04.2019.

Ovogodišnja utrka na 110 km u sklopu 100 milja Istre ujedno i treće prvenstvo Hrvatske u trailu pod ingerencijom Hrvatskog atletskog saveza,  za naslov prvaka Hrvatske borit će se više od 90 natjecatelja.

Ova fantastična utrka, iz godine u godinu globalno i lokalno privlači sve više sportaša zaljubljenih u planinsko trčanje i pritom osigurava prestiž sakupljanja visokog broja bodova za ukupan godišnji ITRA (International Trail-Running Association) ranking, činjenica koja je iz godine u godine sve bitnija u pokretu svjetskog trail trčanja.

Uspjeh i kvalitetu ove utrke potvrđuje i činjenica da broj zadovoljnih partnera sa svakim izdanjem utrke raste, pa je tako jedan od najprogresivnijih svjetskih sportskih brandova HOKA, u čijim tenisicama trče pobjednici najjačih trail utrka, od ove godine odabrala upravo utrku 100 milja Istre i Sport Box za dugoročnog partnera.

Među trail trkačima koji su posebno obilježili 100 milja Istre je Dylan Bowman iz Red Bull/The North Face team koji je 2017. stazu od 100 milja istrčao za 17 sati 51 minuta i 50 sekundi te postavio rekord staze koji do sada nije oboren. Uz Bowmana, ova je utrka već godinama bliska srcu Francesce Canepe, višestruke pobjednice na 100 milja Istre, a od 2018. i pobjednice prestižnog UTMB-a.

Upravo su preporuke ovih elitnih trkača, utjecale na dolazak značajnog broja elitnih trkača na 7. izdanje utrke od kojih su neki čak i sa dalekog Istoka. Trkači koji su najavili borbu za visoke plasmane u svim disciplinama su Antoine Guillon (FRA), Helio Fumo (POR), Andrea Macchi (ITA), Martin Halasz (SVK), Kazufumi Ose (JPN), Marjan Zupančić (SLO), a jednako dinamična intenzivna borba za prijestolja najavljuju trkačice Federica Boifava (ITA),  Michele Yates (USA), Alissa St Laurent (CAN).

Tekst: Labin.hr


Foto: LC Labin.com

LC Labin.com prenosio je tekstualno i slikovno start u Labinu