[VIDEO] GIUSEPPINI MARTINUZZI U ČAST

[VIDEO] GIUSEPPINI MARTINUZZI U ČAST

12.2.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U mjesecu veljači prisjećamo se velike labinske revolucionarke, učiteljice i pjesnikinje Giuseppine Martinuzzi. I ove godine Grad Labin i Gradska knjižnica prigodno obilježavaju značajnu obljetnicu naše sugrađanke koja je svoj profesionalni rad posvetila obrazovanju i odgoju djece radnika i seljaka, radeći trideset i dvije godine kao učiteljica. Kao socijalistkinja zastupala je prava djece, radnika i posebno žena te se zalagala za suradnju hrvatskog i talijanskog naroda u Istri.


Duboko poistovjećena  s problematikom radništva postala je simbolom borbe za radnička prava.


Revolucionarka, snažno povezana s rudarima rodne joj Labinštine. Upravo su oni često spominjani u njezinoj poeziji i mnogobrojnim javnim govorima i predavanjima. Njezine su riječi snažno odjekivale među "njenim" labinskim rudarima koji su 1905. godine stupili u štrajk.


Ove godine slavimo i 100. obljetnicu Labinske republike, poznatu pobunu labinskih rudara iz 1921. godine, koja neumitno baštini napredne socijalističke ideje ove istaknute Labinjanke.


Sto sedamdeset i sedmu godišnjicu rođenja Giuseppine Martinuzzi obilježavamo virtualno -  prigodnim videozapisom koji donosi segmente njezina života i djelovanja, projiciran u holu Knjižnice na ulazu u Memoriju rudarstva simbolički aludirajući na neraskidivu vezu ove slavne Labinjanke i rudara Labinštine.


Također, u Gradskoj knjižnici postavljena je i izložba knjiga iz Zavičajne zbirke Gradske knjižnice pod nazivom „Giuseppina“. Izložbu možete pogledati do 19. veljače, a videozapis je dostupan na sljedećoj poveznici.Prisjetimo se zajedno naše sugrađanke koja je ostavila neizbrisiv trag u labinskoj povijesti!


 

giuseppina martinuzzi obljetnica daniela mohorović federika mohorović čekada