[VIDEO] 3. izdanje “Ćakulode na turjone” okupilo više od 40 pjesnika: Labinjonska cakavica korak bliže statusu nematerijalnog kulturnog dobra

[VIDEO] 3. izdanje “Ćakulode na turjone” okupilo više od 40 pjesnika: Labinjonska cakavica korak bliže statusu nematerijalnog kulturnog dobra

1.9.2018. // TV Istra // Objavljeno u kategoriji Kultura

Osim što se svakodnevno može čuti na labinskoj tržnici, u školama, vrtićima te na brojnim labinskim ulicama, sinoć je na ulazu u starogradsku jezgru priređena i poetska večer upravo labinjonskoj cakavici u čast. Treću godinu zaredom “Ćakuloda na Turjone” okupila je ambasadore domaće besede, one koji u svojim stihovima njeguju ovo nematerijalno blago za buduće generacije. Ovogodišnji program obogatio je i stručni skup u labinskom Narodnom muzeju.

Nakon stručnog dijela, večer se nastavila u poetskom tonu. Preko 40 pjesnikinja i pjesnika u intimnoj atmosferi podijelilo je svoje najljepše stihove stvorene na ovom dijalektu.

Labinjanima su ove godine stigli i brojni gosti, kako iz Istre, tako i s otoka Raba, Krka i Cresa te po prvi puta s Brača.

Grad Labin svoju cakavicu želi očuvati i dobivanjem službenog statusa nematerijalnog kulturnog dobra. Kako doznajemo od labinskog gradonačelnika svi formalni dokumenti su spremni te se u ponedjeljak upućuju Ministarstvu kulture.

Grad planira i uskoro uvođenje “Ca kantunića” u labinske osnovne škole – kutka koji bi na jednom mjestu objedinio svu literaturu povezanu i pisanu na labinskoj cakavici. Na taj će način očuvanje ovog jezika zaista krenuti s najmlađim naraštajima.


Ćakuloda na turjone kultura cakavica cagodar