Veliki dan za Labin: Gradonačelniku uručena srebrna nagrada za Europsku prijestolnicu uključenosti i raznolikosti 2023.

Veliki dan za Labin: Gradonačelniku uručena srebrna nagrada za Europsku prijestolnicu uključenosti i raznolikosti 2023.

27.4.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Upravo je u Bruxellesu na svečanosti dodjele Nagrade za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti 2023, a koju je otvorila Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, gradonačelnik Labina Valter Glavičić primio nagradu za osvojeno drugo mjesto u kategoriji lokalnih tijela s manje od 50 000 stanovnika. Među 74 prijave iz svih dijelova EU-a, Labin se izborio za ulazak među finaliste uz još 28 regija, gradova i mjesta iz devet europskih zemalja: Luksemburga, Finske, Poljske, Francuske, Njemačke, Italije, Portugala, Španjolske i Belgije.


Nagradu je gradonačelniku uručila Kate Feeney, članica Odbora regija, a gradonačelnik je u svom govoru zahvalio što se jedan mali Labin prepoznao kao bitan kotačić, koji možda ne radi gigantske promjene, no svakako radi pomake ka boljoj kvaliteti života cjelokupne zajednice.


 

„Govorit ću na hrvatskom jeziku, jer Hrvatska je najmlađa članica Europske unije i za sve nas je jako važno štititi svoj jezik. Počašćen sam što sam danas ovdje i što ste  upravo naš grad koji broji nešto više od deset tisuća stanovnika, prepoznali kao grad koji je primjer uključivosti i raznolikost, raznolikosti koja čini bogatstvo. Labin je možda ponajviše poznat kao rudarski grad, u koji su kroz povijest  pristizali rudari iz cijele Europe, u kojem su zajedno radili pripadnici različitih  naroda, govoreći različite jezike i dolazeći iz različitih kultura. No, teški uvjeti rada u rudniku doveli su do velike međusobne požrtvovnosti i uvažavanja.  Upravo u rudniku se učila tolerancija, uključivost i različitost. Na tim temeljima tolerancije odgajaju se generacije naših sugrađana i zato je uvažavanje različitosti vrijednost koju živimo“, ne krijući ponos rekao je prilikom preuzimanja nagrade gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić.


Ovom se nagradom prepoznaju nastojanja gradova, mjesta ili regija u Europskoj uniji u promicanju uključenosti i stvaranju društva bez diskriminacije. Natjecanje je prilika lokalnim tijelima da pokažu politike i inicijative kojima se stvaraju uključivija okruženja za njihove građane, a obuhvaća inicijative kojima se promiču raznolikost i uključenost na temelju spola, rasnog ili etničkog podrijetla, vjere ili uvjerenja, invaliditeta, dobi i ravnopravnosti LGBTIQ osoba te kojima se promiču intersekcionalnost i međupovezani odnosi različitih oblika društvenih kategorija.


Ovo je druga godina zaredom da se ovo natjecanje u organizaciji Europske komisije provodi, a europska povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli još je i prije izjavila: „Zahvalna sam što su se 74 lokalna tijela prijavila za ovogodišnju Nagradu za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti. Na najbolji mogući način pokazujete do koje mjere Europska unija podržava ravnopravnost i raznolikost te nastoji biti uključiva za sve svoje zajednice. Vaša nastojanja da osigurate jednako postupanje prema svima i da svima osigurate uživanje vlastitih građanskih prava treba podržati i pohvaliti.”


Nagrada srebro uključenost građanska prava raznolikost