Velika obljetnica - 30 godina od otvaranja Galerije Alvona i 50 godina umjetničkog rada Vinka Šaine 14. 7. 2023.

Velika obljetnica - 30 godina od otvaranja Galerije Alvona i 50 godina umjetničkog rada Vinka Šaine 14. 7. 2023.

12.7.2023. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Galerija Alvona poziva u petak, 14. srpnja 2023. u 20:00 u Galeriju Alvona, G. Martinuzzi 15.

Izložbom Vinka Šaine pod nazivom  SLIKAR SVJETLA obilježavamo 30 godina od otvaranja Alvone i 50 godina njegovog umjetničkog rada.

O njegovom životnom izboru u dokumentarnom filmu „Sliko-slikopisi Šaina“ rečeno je: „U svijetu u kojem su se pogubili svi kriteriji jedna nezgoda i jedan san postali su poticaj za životnu borbu i umjetničko stvaranje. Za labinskog slikara Vinka Šainu to je bila katarza, koja je njegov vlastiti hendikep pretvorila u harmoniju dobrih misli i djela, u slavu života, ljudi i prirode.“

 

Autor predgovora kataloga – Berislav Valušek: „Šaina je ostvario jednu potpuno novu pokretljivost pejzaža, drukčiju i začudnu tektoniku koja se otima klasičnim određenjima. Poput zvuka koji možemo modelirati i modulirati, tako je i slikarov krajobraz postao distorzičan, ''izobličen'', e da bi bio ponovo uobličen u izvanredne dinamičke strukture koje ne otkrivaju samo vanjski izvor poticaja, već dijagnosticiraju i unutrašnja duhovna stanja.„

 

Kratka biografija autora:

Vinko Šaina rođen je 1953. godine u Puli. Završio je školu primijenjenih umjetnosti u Splitu na odjelu grafike 1972. godine. Član je HDLU Istre. Izlagao je od 1971.godine na pedesetak samostalnih izložbi (Labin, Pula, Rovinj, Rijeka, Poreč, Torino, Imperia, Feltre, Kirchdorf, Imola, Roette, Graz, Malinska, Umag…) i gotovo dvije stotine skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu (Labin, Pula, Split, Rijeka, Zagreb, Dubrovnik,  Novi Sad, Beograd, Udine, New York, Montevideo, Buenos Aires, Sao Paolo, Cako, Komrodo, Manzano, Vitorio Venetto, Leoben, Eisenstadt, Stuttgart, Beč, Trst, Pariz, Lisabon…), a sudjelovao je u radu desetak likovnih kolonija u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Osim slikarstvom bavi se i galerijskom djelatnošću od 1986., a u restauriranom spomeniku kulture, Crkvi Gospe Karmelske, 1993. utemeljio je galeriju “Alvona”.

Cjelovita informacija i tekst dostupni su na linku:

https://galerija-alvona.hr/hr/event?slug=slikar-svjetla-2

www.galerija-alvona.hr

vinko šaina galerija alvona umjetnost stvarakaštvo karijere