Večeras u 20 sati performance Lavandin Ivone Verbanac uz sudjelovanje Kerubina u Puli

Večeras u 20 sati performance Lavandin Ivone Verbanac uz sudjelovanje Kerubina u Puli

21.5.2008. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Kultura

Maja Briski, likovna kritičarka, nezavisni kurator i grafički designer večerašnji performance Ivone Verbanac koji će se odigrati u Multimedijalnom centru Luka u Puli, komentirala je slijedećim riječima: «Boja na stranicama službenog vatikanskog glasila Osservatore Romano nije se bila još niti osušila, a Ivona Verbanac već je u svom alkemijskom loncu započela kuhati novi, multimedijski pripravak pod nazivom Lavandin.

 

Neopterećena ograničavajućom serioznošću vjerskih rituala, umjetnica s istančanim osjećajem za mjeru koristi njihove fragmente pri konstrukciji performansa Lavandin, provocirajući istodobno do maksimuma vlastite kreativne resurse u namjeri da vizualno interpretira novoproglašene dokaze o, kako sama kaže, totalnom pomračenju ljudskog uma».

 

Performance Lavandin, čiji naziv istodobno označava posudu za pranje ili umivanje i hibrid lavande, započinje procesijom što je vodi svećenik u ljubičastoj odori. Slijedi ga umjetnica odjevena u jutenu halju što je simbol pokajanja u pratnji sedmorice Kerubina koji zajedno sa svećenikom pjevaju pjesme kajanja i pročišćenja od grijeha. Povorka pristiže u ljubičasto obojen prostor osvježen mirisnim svjetiljkama s uljem lavande umiješanim i u vodu bijelih lavora s pripremljenim bijelim ručnicima položenim na šest portalavandina. Sedmi grijeh isprat će svećenik s autorice same u centralno smještenoj kadi, ne bi li time, uz pjesmu, neprestanim škropljenjem lavandom i širenjem dima tamjana, autentičnim ritualnim postupcima intenzivirao tu asketsku, ali izuzetno dojmljivu i vizualno superiornu inscenaciju

Performans Lavanda Lavandin umjetost Ivona Verbanac Kerubini MMC Luka