Večeras otvorenje izložbe Mirka Rajnara u Galeriji Alvona

Večeras otvorenje izložbe Mirka Rajnara u Galeriji Alvona

7.7.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Alvonina izlagačka sezona nastavlja se u petak 7.srpnja 2017. u 21 sat izložbom SLIKE slovenskog umjetnika Mirka Rajnara iz Murske Sobote.

Ovom izložbom nastavlja se uspješna suradnja s jednim od osnivača Udruge Artexchange, Galerijom Žula, čiji je vlasnik i voditelj g. Peter Žula dugogodišnji agilni promotor Rajnarovog stvaralaštva.

Na izložbi u Galeriji Alvona, Rajnar će izložiti svoje recentne radove ulja na platnu.

Izložba ostaje otvorena do17.srpnja 2017.

 

Mirko Rajnar rođen je 1961. u Murskoj Soboti. Diplomirao je 1988. godine na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani te je sudjelovao na brojnim samostalnim i skupnih izložbama.

 

UMJESTO KOORDINATA

...Sa svojstvenim prepoznavanjem i razumjevanjem možemo govoriti o velikoj alkemiji slika Mirka Rajnara. To je izuzetan umjetnik, koji je hodao mnogim putevima i prehodao ih da bi stvorio slike koje osjećajnom, čulima otvorenom čovjeku, omogućuju vrhunski likovni, ali prije svega duhovni doživljaj i omogućuju spoznaju onostranog. Činjenica da imamo pred sobom potpuno formiranog, štoviše dovršenog (kompletnog) majstora, vodi nas k tome da s lakoćom prelazimo u energetsko polje slike. Registri sjajno izbrušenih duhovnih projekcija zrelog umjetnika rasprostiru se kao naglašeno ispovjedan, imanentni unutarnji red, a iznimna koncentracija javlja se u tzv. lirsko-apstraktnim kompozicijama, upravo zato da im se može lakše prići. Otkriva se čista pojava jedinstvenih umjetnikovih stanja, gde nas misao vodi na neponovljive arkadijski ispletene privide panonskih pejsaža, u likovno jedinstvenim apstraktnim opnama.

Mirko Rajnar zna briljantno usuglasiti stanja tihih, svojstvenih (osebujnih) puteva i razmišljanja. Zahvalnost na proživljenom, uhvaćena stanja ljubavi, magični su to konci koje umjetnik zna izvanredno prevesti u himničko razlijevanje te ih skriva u mekoći svojih slika. ...

...Ponekad zasjaje u tihim dubinama ljudske čežnje, ponekad kao iluzija nestanu u neuhvatljivim stanjima sabranosti. Ta energija i jedinstvene luminescencije, razpoloženja koja se tako otvoreno nude, sasvim sigurno bude vjeru u duhovnu moć umjetnosti...

 

 

mirko rajnar izložba kultura galerija alvona