VEĆ 51 GODINU VJERNI GOSTI RAPCA, LABINA I NEDEŠĆINE Maurice Panneels: Tu je moj drugi dom iako stalno dižete cijene, a i zdravstvo nije dobro organizirano

VEĆ 51 GODINU VJERNI GOSTI RAPCA, LABINA I NEDEŠĆINE Maurice Panneels: Tu je moj drugi dom iako stalno dižete cijene, a i zdravstvo nije dobro organizirano

19.8.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Maurice Panneels, ili jednostavno Moris kako ga svi na Labinštini zovu, i njegova obitelj, supruga Lidia, sinovi Iv i Kurt, gosti su Rapca, Labina i Nedešćine već više od 50 godina, točnije 51 godinu. Za Morisa su mnogi rekli da je pravi ambasador našega turizma. Gospodin Moris je u ovih pedeset godina dopeljao u Istru, odnosno Rabac stotine svojih rođaka, prijatelja i znanaca, i to ne samo iz svoje domovine Belgije, već i iz Nizozemske, Njemačke, Luxembourga, gdje je godinama poslovao kao predstavnik svoje tvrtke.

Moris je državljanin Kraljevine Belgije, sa svojom obitelji živi u mjestu Lennik, koji je smješten 30-ak kilometara zapadno od glavnog grada Bruxellesa.

Moris i supruga Lidia prvi puta su došli na Labinštinu 1968. godine, kako sami kažu kada su tu zalutali. Odsjeli su tada u hotelu Lanterna u Rapcu, danas Sanfior. Namjeravali su ostati samo 2,3 dana, ali prvi dojmovi, priroda, posjet otoku Cresu, Puli, Rovinju, Rijeci, Opatiji i drugim mjestima ostavili su na njih snažan dojam i primorali ih da produlje boravak, ali i da se vrate, i tako iz godine u godinu već pola stoljeća.

Zaljubili se u Istru

Jednostavno zavoljeli su i zaljubili se u ovaj kraj Istre i do danas mu ostali vjerni.

- Sjećam se kao da je to bilo danas, a bilo je davne 1968. godine kad smo prvi puta stigli u Rabac i odsjeli u tadašnjem hotelu Lanterna. Bili smo oduševljeni pa smo se vratili iduće godine, ali je Rabac bio pun. Nije bilo mjesta pa smo privatni smještaj pronašli u Labinu kod neke obitelji pored benzinske stanice. Znam da je zgrada imala četiri kata, a mi smo bili na posljednjem, što nam baš nije odgovaralo. Osim toga naši domaćini nisu znali nijedan strani jezik. Ujutro smo ih pitali imaju li što za jesti, htjeli smo doručkovati i to platiti. Nisu razumjeli pa smo im pokazali rukama da želimo doručak. Ponudili su nas s kavom i kruhom, bez salame, sira, maslaca i marmelade. Mi smo ponuđeno pojeli i platili, ali smo ostali samo dva dana i slijedeći dan produžili za nacionalni Park Paklenicu kod Zadra. Bilo je vrlo lijepo. Iako smo posjetili Sarajevo, Dubrovnik, Split i druga mjesta, odlučili smo iduće godine opet vratiti se u Rabac, prisjeća se svojih prvih godina i dojmova u ovim krajevima Moris, koji upravo završava ljetovanje u rabačkom autokampu Maslinica, gdje je dugogodišnji gost u prvom redu do mora. Sa tog prvog boravka u Rapcu i Istri snimio je i DVD film, pod nazivom "Yugoslavia 1968." Snimak je sa filma 8 1/2 mm prebacio na DVD, pa je malo lošije kvalitete. Slijedi par godina kada zbog male djece dolaze na kraće odmore, a kada su djeca porasla sada već proširena obitelj kampira u Rapcu.

- Dolaze i dva sina, dvije nevjeste i četiri unuka. Autokamp Maslinica prije u sastavu HT Rabac, danas je u vlasništvu obitelji Horstman s kojom je imao vrlo dobre odnose, posebno s pokojnim Filipom, glavom obitelji. Posljednjih 30-ak godina, od 1980. Moris i njegova obitelj kampiraju u Rabačkom autokampu, uvijek na istom mjestu, na br. 95, koje Moris rezervira već kada završava ljetovanje u tekućoj godini za drugu godinu. Kamper, gliser i drugu opremu Moris sada ostavlja na zimovanju u jednoj suhoj marini. Moris je zbog svoje znatiželje i ljubavi prema ovom kraju Istre u ovih pedeset godina stekao mnogo prijatelja i znanaca, ne samo u Rapcu, nego i na cijeloj Labinštini. Godinama je sa svojom obitelji i prijateljima dolazio na večere u Nedešćinu, kod, danas pokojnog, Luciana Šumberca, s kojim je bio u vrlo prijateljskim odnosima.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU


Autor: Branko BIOČIĆ

turisti rabac vjernost