Vapaj pićanskih ruševina!

Vapaj pićanskih ruševina!

2.3.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Fotokritika

I dok je u posljednje vrijeme Pićan vrlo često u fokusu zanimanja javnosti zbog događanja oko tvornice kamene vune podignute u njegovom podnožju, ovo nekadašnje biskupsko središte zaobilazi val obnove i vraćanja života, karakterističan za središnji, kontinentalni dio Istre.

Prolaz kroz gradska vrata nudi svojevrsni povratak u srednji vijek gradića na čije postojanje nadaleko upozorava visok i lijep zvonik, ali već nakon nekoliko desetaka koraka međusobno se bodu dvije oprečne slike. Put desno od široka, lijepa kamena zvonika vodi uz rodnu kuću Matka Brajše Rašana do crkve i župnog stana u kojem se nalazi vrijedna zbirka sakralne umjetnosti. Uz još nekoliko zdanja taj dio drevnog Pićna u dobroj je kondiciji, ali sasvim druga slika zapanjuje čim krenete lijevo od zvonika.

U nekadašnjem središtu mjesta, gdje je danas i obnovljena općinska zgrada, padaju u oči ruševne kuće u nizu, koji se povremeno prekida tek pokojim obnovljenim ognjištem. Život odavde preselio se na prilaz Pićnu, ili još preciznije daleko preko granice, u Italiju, gdje su u prvim poslijeratnim godinama otišli nekadašnji vlasnici današnjih hrpa kamenja. Zbog toga su ohrabrivale vijesti o prodaji tih ruševina, budeći nadu da će se one nakon toga i obnoviti i u njih, makar i povremeno preko ljeta, vratiti život.

Dio njih dobio je novo ruhom ali većina od njih još se dodatno urušila, što nije teško zamijetiti onima koje ne svraćaju često u rimsku Petinu, ili romansku Pedenu. Razlog tome je, nažalost, lako objašnjiv – ruševine se u pravilu nisu kupovale radi obnove, već preprodaje, čekanja trenutka kada će se na njima moći zaraditi! Takvom ponašanju išla je i prilog i lokalna uprava, koja nigdje u kupoprodajnim ugovorima kupce nije obvezala na vremenski određenu obnovu ruševina, ili na bilo koji drugi način poticala na građevinske zahvate na njima.

Hoće li probuđena svijest, kada je u pitanju tvornica kamene vune Rockwool, pokrenuti Pićance da odlučnije krenu i u spašavanje svog gradića bogate i lijepe prošlosti, ali neizvjesne sutrašnjice? (MM)

pićan ruševine rodna kuća matka brajše rašana restauracija nekretnine