Vandali devastirali rabačku šetnicu

Vandali devastirali rabačku šetnicu

11.7.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

"Ovo noćas je već treći ili četvrti put da se uništava šetnica. Još moramo vidjeti kolika je šteta na sustavu za navodnjavanje jer ako su iščupali i unutrašnje dijelove, mora se mijenjati čitav sustav. Malo dalje srušena je ograda, a ukradena je i Plava zastava ispred hotela Bellevue pa moramo naručivati testove kakvoće mora da bismo uvjerili turiste da dodijeljeno priznanje nije laž. Ne znam ima li uopće smisla saditi novo bilje u ponedjeljak kada ga vandali čupaju i kradu", požalio nam se u subotu ujutro Alen Golja, direktor Komunalnog poduzeća "1.maj", s kojim smo obišli novouređeni dio rabačke šetnice koji je postao meta iživljavanja nepoznatih vandala.

Za uređenje samo ovog dijela lungomarea, na kojemu su postavljene klupe, rasvjeta i hortikulturno uređenje utrošeno je 300 tisuća kuna, a Golja je uvjeren da je ovo zadnji put da će osiguravajuće društvo pokriti nastalu štetu.

 

"Dosadašnje štete na području Labina, gdje se također kradu sadnice, čupaju prometni znakovi i uništavaju kante za otpatke, i Rapca penju se preko 30 tisuća kuna na sustavima za navodnjavanje, 2,5 tisuće kuna vrijednost je ukradenih senzora, bez kojih se sustav palio i kad je padala kiša, zbog čega smo primili mnogo kritika da rasipamo vodu.

 

Nepotrebno je utrošeno 4 do 5 tisuća kuna vode, a vrijednost ukradenih sadnica je oko 2 do 3 tisuće kuna, nabrojao je Golja i dodao da će ovu, kao i prijašnje štete, prijaviti policiji, no apelira i na građane da jave policiji ili Komunalnom ukoliko imaju saznanja o počiniteljima.U dogovoru s policijom odlučit će hoće li se angažirati dodatni zaštitari i češće policijske ophodnje da bi se stalo na kraj devastaciji grada koji živi od turizma, a prizori koji ih dočekuju nisu mamac da se vrate i iduće godine. (S. Z.)

vandalizam rabac alen golja 1.maj policija uništavanje turizam šetnica zelene površine vandali