Valter Poropat: solarne panele postaviti na krovove trgovačkih centara

Valter Poropat: solarne panele postaviti na krovove trgovačkih centara

23.11.2010. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Kao potpisnica Energetske povelje, Istarska županija putem motivacijske radionice Zeleni ured u srijedu počinje provoditi program za uštedu energije. Predstavnici Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) educirat će djelatnike o svim mogućnostima štednje u radnom prostoru.

Rad ureda predstavio je na konferenciji za novinare v.d. pročelnika za gospodarstvo Alen Damjanić.- Gašenje rasvjete, kompjutora i ostalih elektroničkih uređaja pri izlasku iz prostorija, štednja papira i korištenje štedljivih žarulja tek su neki od načina kako štedjeti na radnome mjestu.

Neke od mjera štednje su i podešavanje grijanja i hlađenja te gašenja kada djelatnika nema u prostorima, kao i uvođenje prakse zelene nabave, odnosne kupnje proizvoda koji imaju manji utjecaj na okoliš i ljudsko zdravlje, rekao je Damjanić.

Direktor Istarske regionalne energetske agencije (IRENA) Valter Poropat i tajnik HGK-a Gospodarske komore Pula Damir Sirotić najavili su konferenciju namijenjenu poduzetnicima i gospodarstvenicima u četvrtak u prostorijama županijske Komore u Carrarinoj 5.

Poropat je naglasio da su zemlje zapadne Europe potrošnju energije uspjele smanjiti za čak jednu četvrtinu te da je adekvatnim korištenjem štednih materijala, poput termofasada i prozora, moguće uštedjeti i do 60 posto.

Na pitanje daje li Županija poticaje za izgradnju energetski učinkovitih privatnih kuća ili stanova, Damjanić je rekao da zbog nedostatka sredstava to zasad nije moguće, no da se poticaji mogu očekivati uvođenjem decentraliziranog sustava funkcioniranja. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

Bez investitora za gradnju solarne elektrane i vjetroparka

Premda se u nekoliko navrata spominjala mogućnost izgradnje vjetroparka na Ćićariji, kao i gradnja solarne elektrane, zasad po tom pitanju pomaka nema. Poropat je rekao da se razmišlja o postavljanju vjetroelektrane na moru, koja bi se gradila na pet do deset kilometara od obale, na lokaciji gdje more doseže dubinu od 45 metara.
- U maloj Istri prilično je teško naći adekvatan prostor za izgradnju solarne elektrane, budući da za takav kompleks treba biti osigurano zemljište od nekoliko stotina hektara. Stoga se razmišlja da se solarni paneli postave na postojeće zgrade, odnosno na krovišta velikih trgovačkih centara, zaključio je Poropat.

 

valter poropat solarni paneli trgovački centri vjetrolelektrane