Valter Poropat: Nema poticaja za "štedne" kuće

Valter Poropat: Nema poticaja za "štedne" kuće

8.2.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Gradnja energetski učinkovite kuće za mnoge je još uvijek znanstvena fantastika. Da bi se od temelja izgradila kuća koja će zadovoljiti te standarde nužno je izdvojiti i do 20 posto više sredstava od gradnje "obične" kuće.

Odlučite li se upustiti u opremanja objekta koji će, primjerice, imati solarne kolektore za grijanje i potrošnu vodu, termo fasadu ili prozore, što će kroz duže razdoblje isplatiti i smanjiti pokoju znamenku na računima, u taj ćete se rizik u Istri morati upustiti samostalno i isključivo vlastitim novcem. Naime, Istarska županija zasad nije pokrenula inicijativu kojom bi potakla građane da prilikom gradnje razmišljaju o štednji energije ili pak uvela određena poticajna sredstva za takvu gradnju.

Situacija nije drugačija ni u ostatku Hrvatske jer na razini države ne postoji sustavna inicijativa poticanja energetski efikasnih proizvoda i sustava. Potvrdio je to UNDP-ov (UN-ov program za razvoj) energetski savjetnik Nacionalnog info-centra za energetsku efikasnost Admir Pajić. Naglasio je da poticanje energetskog sustava ovisi o inicijativama županija koje svoje projekte prijavljuju Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te uz njihovu financijsku pomoć nude sufinanciranje svojim stanovnicima.

- Takve inicijative imale su Zagrebačka i Varaždinska županija, Grad Split i Konavle, ali su se odnosile na solarne sustave, dok za izgradnju niskoenergetskih objekata zasad nije postojao nikakav poticaj. Neke županije i gradovi potiču upotrebu obnovljivih izvora energije u kućanstvima, međutim poticaja za niskoenergetsku gradnju nema i jedino što se na tržištu nudi su povoljniji krediti u nekim financijskim institucijama. Inače, poticaji za obnovljive izvore energije u prosjeku iznose do 40 posto investicije s tim da tih 40 posto maksimalno iznosi 12.500 kuna.

Županije za sada Ministarstvu zaštite okoliša ne dostavljaju podatke o proračunskim sredstvima rezerviranim za izgradnju energetski učinkovitih objekata. Glasnogovornica Kata Gojević slaže se da je takva baza potrebna te da će biti uspostavljena. Po njenim riječima, osim županija, poticaje preko Fonda za zaštitu okoliša daje i Vlada, a projekti se vrlo često realiziraju u suradnji sa županijama i jedinicama lokalne samouprave. Poticaje, tvrdi, daju i županijske odnosno regionalne energetske agencije.

No direktor Istarske regionalne energetske agencije (IRENA) Valter Poropat veli da Županija ne može davati poticaje za projekte korištenja obnovljivih izvora energije ili gradnju EE kuća dok god se sredstva s razine državnog proračuna ne spuste na lokalne i regionalne proračune. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

 

šredne kuće nekretnine irena valter poropat ekologija gradnja poticaji obnovljivi izvori energije