Valter Glavičić povodom Dana grada Labina: Sve moje misli, energija i sav moj rad usmjereni su naš Labin kao jedini fokus našeg zajedničkog rada, napretka i vizije!

Valter Glavičić povodom Dana grada Labina: Sve moje misli, energija i sav moj rad usmjereni su naš Labin kao jedini fokus našeg zajedničkog rada, napretka i vizije!

17.8.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, održanoj u maloj dvorani Sportskog centra Franko Mileta, obilježen je Dan Grada Labina, u znak sjećanja na prvi Gradski Statut, donesen 17. kolovoza 1341. godine.

Nakon otpjevane državne himne i svečane pjesme „Krasna zemljo“ koje su izveli proslavljena sopranistica Sanda Bagarić uz pratnju Darka Domitrovića na klaviru goste, uzvanike i vijećnike pozdravila je predsjednica Gradskog Vijeća, Eni Modrušan.

„Prije nešto više od godine dana ustrojen je aktualni saziv Gradskoga vijeća. Bez obzira na različite političke opcije i svjetonazore, kroz sučeljavanje različitih stavova i mišljenja, u konstruktivnim i argumentiranim raspravama nastojimo na najbolji način obavljati odgovornu dužnost gradskog vijećnika našeg lokalnog parlamenta. Nastojimo donositi akte koji predstavljaju najbolja rješenja usmjerena na zadovoljstvo građana kvalitetom života odnosno namirenju njihovih potreba i interesa kao i zadovoljavanje potreba drugih subjekata u našoj zajednici.

Poštovane dame i gospodo,

Nakon dvije godine epidemioloških mjera uzrokovanih pandemijom korona virusa, pred nama je opet godina sa brojnim neizvjesnostima i rizicima: negativne posljedice rata u našem okruženju, inflacija, klimatske promjene. Izazovi koji su pred nama su ozbiljni i brojni i neće ih zasigurno biti lako svladati. No, našom motivacijom, znanjem, timskim radom i suradnjom - i uz visoku razinu društvenog zajedništva, uvjerena sam da možemo i hoćemo uspješno i hrabro djelovati i u tim nepredvidivim okolnostima koje su pred nama.“  - zaključila je predsjednica Gradskog vijeća Grada Labina, Eni Modrušan

Dan Grada Labina uveličali brojni domaći i strani dužnosnici

Uz prisutnih šest istarskih gradonačelnika, župana i devet načelnica i načelnika rođendan Labina uveličalo i sedam stranih dužnosika

Sjednicu su uz gradske vijećnike Grada Labina, gradonačelnika Valtera Glavičića, uveličali istarski župan Boris Miletić, zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika, saborski zastupnici Emil Daus, Katarina Nemet, Marin Lerotić i Anton Kliman ali i brojni strani i domaći gradonačelnici odnosno načelnici. Tako su prisutni bili načelnici općina Labinštine, Irene Franković, načelnica Općine Sv. Nedelja, Dean Močinić, načelnik Općine Pićan te Roman Carić načelnik Općine Kršan. Uz njih, svečanost su uveličali i gradonačelnici istarskih gradova, Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča, Anteo Milos, gradonačelnik Novigrada, Fabricio Vižintin, gradonačelnik Buja, Marko Paliaga, gradonačelnik Rovinja, Damir Kajin, gradonačelnik Buzeta kao i zamjenici gradonačelnika Pule i Umaga, Ivona Močenić i Mauro Jurman. Prisutni su bili i načelnici istarskih općina Ližnjan, Marčana, Cerovlje, Savičenta, Lupoglav i Barban, Marko Ravnić, Predrag Pliško, Elvis Šterpin, Dean Perković, Franko Baxa i Dalibor Paus.

Dobro je poznato kako Labin njeguje dobre međunarodne odnose te uz bratimljene gradove stvara i brojne kontakte i širi međunarodni krug partnera prilikom realizacije brojnih projekata. Tome u prilog govore i brojni strani dužnosici koji su danas prisustvovali svečanoj sjednici. Gradonačelnik Rybnika (Poljska) Piotr Kuczera, gradonačelnica Zabrza (Poljska), Małgorzata Mańka-Szulik, gradonačelnik Manzana (Italija), Piero Furlani, gradonačelnica Baje (Mađarska), Klara Nyrati, načelnik Mežice (Slovenija), Dušan Krebel, načelnik Idrije (Slovenija), Tomaž Vencelj  te pomoćnik načelnika Općine Banovići iz BIH, Mersudin Huskanović.

Osim samih dužnosnika brojni su bili i predstavnici javnih ustanova i poduzeća kao i bivši istarski župan i europarlamentarac Ivan Jakovčić.

Čestitke za Dan Grada kratkim su govorima uputili i istarski župan Boris Miletić,  Emil Daus u ime saborskih zastupnika iz Istarske županije te gradonačelnik Manzana, Piero Furlani u ime prijateljskih gradova Labina.

Boris Miletić, istarski župan prvotno je emotivno čestitao Dan Grada Labina istaknuvši i svoju pripadnost ovom gradu. Posebno je naglasio brojne projekte kojima Grad Labin i Istarska županija zajednički ulažu i obogaćuju ovaj prostor, a prije svega je istaknuo projekt Doma za starije vrijedan 36 milijuna kuna kojeg Županija i Grad sufinanciraju u jednakim omjerima. Osim Doma za starije istaknuo je i brojne druge projekte poput projekta ŽUC-a i Grada Labina obnove glavne prometnice kroz naselje Kapelica.

Emil Daus pozdravio je i zaželio sretan Dan Grada Labina u ime svih istarskih saborskih zastupnika te je istaknuo da je Labin zaista poseban zbog one posebne „grinte“ koju imaju Labinjani i koja nas tjera na svakodnevni razvoj koji je i vidljiv. Istaknuo je posebnost vođenja takvog grada koji svakog dana diše punim plućima i zaželio da tako bude i dalje, da se istim tempom nastavi kako je i započeto s ciljem daljnjeg razvoja.

U ime prijateljskih gradova iz cijele Europe, prisutnima se obratio gradonačelnik Manzana, Piero Furlani te istaknuo važnost nastavka dobre suradnje te primjer Labina kao jednog od grada koji njeguje odlične odnose s gradovima diljem Europe te s brojnima ima značajne projekte ali i planove u budućnosti.

Vrlo je važno da projekti ne žive samo u govorima u svečanim prigodama ili u papirima

Kao pravi uvod u emotivan govor gradonačelnika Glavičića bio je premijerno prikazan film o projektima Grada Labina u posljednjih 365 dana.

„Oduvijek jasno i glasno ističem kako smo  mi dužnosnici izabrani od naših sugrađana i zato preuzimamo odgovornost kako bi činili promišljene pomake i time doprinijeli kvaliteti života.  Na ishodištu kao i na kraju toga puta smo mi, Labinjanke i Labinjani koji izdvajamo svoj novac, u našu zajedničku kasu, od koje moramo financirati sve segmente života u našoj zajednici, unapređivati, obogaćivati ali i održavati.

Vrlo je važno da projekti ne žive samo u govorima u svečanim prigodama ili u papirima zatvorenima u ladice, nego da ih naši sugrađani prepoznaju u svakodnevnom životu. Slovo zakona je iznad nas i dužni smo ga poštivati, što se često čini iscrpljujuće i za građane i za upravu, ali to se strpljenje na koncu isplati. Zadovoljstvo je sada tim veće jer svakoga dana sve više je vidljivo kako projekti o kojima smo mnogo pričali sada dolaze u fazu svoje fizičke izvedbe i to nas iznimno raduje. Infrastruktura je kao ljudski krvotok, nerijetko nevidljiva, pritajena – ali neophodna za funkcioniranje.“ – istaknuo je Valter Glavičić govoreći o brojnim projektima od cestogradnje do Doma za starije te nastavio.

„To je potvrda našeg zajedničkog rada, zalaganja i vizije kojim će svaki kutak našega grada dodatno prodisati. Siguran sam da naši građani prepoznaju sve što činimo, jer oni svakodnevno žive u gradu i s gradom i znaju što je već sada bolje i što još bolje može biti.

Mogu samo reći, da neću dozvoliti da motiv i cilj izgubim iz vida, jer ako uvijek imamo fokus na vrijedno i bitno, imamo šansu sebi, gradu i zajednici dati komadić sebe i utkati srce u ono zbog čega se isplati raditi i konačno živjeti.

A ovo što nam se sada zbiva, vrijedi, vjerujte mi, vrijedi svakog trenutka rada i angažmana. Postoji vrijeme kad se sije, a postoji i vrijeme žetve. Ako je  po ovoj narodnoj, mi smo pripremali zemlju, ulagali, a potom i sijali.  Dolazi vrijeme žetve, a plodovi su zajednički, plodovi su to svake ponaosob Labinjanke i Labinjana. I zato treba da nas ima. Trebaju nam djeca. Trebaju nam naši nasljednici. Oni su naš motiv i smisao postojanja. Oni su ti koji će najduže uživati plodove naše žetve.

Svim dragi sugrađankama i sugrađanima, u ovom svečanom trenutku  poručujem da ostajem čvrst i postojan u stvaranju najvrjednijeg zajedničkog što ga imamo, a to je naš grad i kamen od kojeg je satkan, jer on je naš dom. Drugog doma nemamo, niti ga tražimo, a iskreno niti ga trebamo.

Labin ostaje simbol naše povijesti i zrcalo naše budućnosti. Taj isti Labin, koji je tijekom proteklih godina postao moje nadahnuće, kojem sam u potpunosti posvećen.

Upravo ta strast, glad prema činjenju dugoročnih i za sve nas važnih koraka čini me sve motiviranijim i sve zadovoljnijim u svom poslu i na svojoj dužnosti.

Kao i većina vas, dragi sugrađani, nisam tu samo u prolazu. Ovdje sam oduvijek, ovdje živim, ovdje živi i moja obitelj.  Znam da život jednog građana, jednog pojedinca čini tek trenutak u višestoljetnoj povijesti grada, ali opet - zašto taj trenutak ne bi zasjao, zašto ga ne učiniti istaknutim i pamtljivim, kada mi je već povjerena takva mogućnost i odgovornost?

Sve moje misli, energija  i sav moj rad usmjereni su na one koji taj trenutak u beskonačnom vremenu čini ispunjenim i vrijednim življenja – na moju obitelj, na moj Labin i na moje Labinjanke i Labinjane.

Dragi moji,

Sretan Vam svima Dan Grada Labina.“  - zaključio je svoj emotivan govor gradonačelnik Grada Labina, Valter Glavičić.

Svečanu sjednicu vodila je Loredana Ružić Modrušan, a u svečanom dijelu sjednice nastupili su Teo Buždon i Gloria Kodelja, Roberta Razzi te već spomenuta Sandra Bagarić i Darko Domitrović.

U ime ovogodišnjih laureata, prisutnima se kratko obratio Vladimir Peršić, direktor tvrtke Novatec, jednog od ovogodišnjih dobitnika te zahvalio na dobivenim priznanjima, a posebnu zahvalu uputio je i Giacomo Scotti.


Galerija

dan grada labina svečana sjednica valter glavičić