VALTER GLAVIČIĆ: Ove godine najveća investicija obnova rudarskog šohta i ulaganje u Rabac

VALTER GLAVIČIĆ: Ove godine najveća investicija obnova rudarskog šohta i ulaganje u Rabac

4.2.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Na području zdravstva nastavljamo sufinancirati tim T2 hitne pomoći. Obnova Circola, koja je u tijeku, jedna je od važnijih ulaganja na području kulture. Pokrenuli smo i javnu nabavu za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju zgrade Umjetničke škole Matka Brajše Rašana i Pučkog otvorenog učilišta, naveo je gradonačelnik

Grad Labin prošle je godine napravio iskorak u privlačenju novca iz EU fondova i uspješno je započeo nekoliko projekata koji bi u budućnost trebali pridonijeti kvalitetnijem i lakšem životu Labinjana. "Bila je to najuspješnija godina dosad po privlačenju EU novca, što nam daje veliki poticaj da nastavimo ovim tempom te u budućnosti budemo još bolji. Pamtit ćemo je zasigurno i po početku realizacije projekta Doma za starije, tj. izradom njegovog idejnog projekta koji je naišao na odobravanje naših sugrađana, pa ove godine krećemo u realizaciju ovog dugo željenog objekta", rekao je gradonačelnik Labina Valter Glavičić.

Projekt odvodnje ide dalje

- Ono o čemu se puno pisalo, projektu odvodnje, i tu smo pronašli zajedničko rješenje. Vjerujem kako će taj projekt biti od neizmjernog značaja za cijelu Labinštinu, a riječ je i o jako vrijednom poslu na kojem će i lokalne tvrtke moći zaraditi, kaže nadalje labinski gradonačelnik Valter Glavičić te najavljuje nastavak započetog i u ovoj godini.

- Radimo na infrastrukturnim projektima, poput prometa; nastavljamo s obnovom u školama, ulažemo u kulturu, što je nama u Labinu jako bitno. Očekujem kako će nam stasati još nešto novih poduzetnika, neki su nam najavili ulaganja, a i turizam ide svojim razvojnim putem, pa očekujem i tu rast i zarade i kvalitetne ponude. Proračunom za ovu godinu rješavamo mnogo stvari koje su građani direktno tražili od nas. Sastavljene liste prioriteta, potreba i želja naših sugrađana u velikoj su mjeri kreirali Proračun Grada Labina, kaže nadalje Glavičić.

Govoreći o najvažnijim investicijama u 2019. godini, najavio je da će ove godine zasigurno najviše pažnje pripasti simbolu grada, poznatom labinskom Šohtu.

- Projekt je to na kojeg smo izrazito ponosni i za kojeg je dobiven bespovratan novac od 2,5 milijuna kuna. Upravo traje javna nabava za izvođenje radova. Važna je i investicija u rotor na ulazu u naselje Rabac i parkirališta u Rapcu. Inače, u naselje Rabac ulaže se gotovo devet milijuna kuna ove godine, najviše u rotor na kojeg otpada 6,3 milijuna. Na rotoru će radovi biti dovršeni do Uskrsa, dok se ostatak iz gradskog proračuna i gradske tvrtke Labin 2000 ulaže u uređenje novih parkirnih mjesta. Usto, uredit će se i ulične stepenice, ugraditi nova rasvjetna tijela, zamijeniti ograda na igralištu. Glavni cilj je rasteretiti rabačku rivu, istaknuo je Glavičić.

Obnova učionica i dvorana

Projekt kojeg svi očekuju, a koji je, kaže gradonačelnik, veoma važan za one koji su izgradili Labin, kreće ove godine u svoju realizaciju - početak izgradnje Doma za starije osobe.

- U proračunu za 2019. osigurano je 1,1 milijun kuna za svu projektnu dokumentaciju i početak radova. Oni bi trebali krenuti u zadnjem kvartalu 2019., te se završetak ove investicije, veće od 23 milijuna kuna, očekuje u 2021. godini, ističe Glavičić najavljujući ulaganja i na područje školstva, zdravstva, kulture, socijale i uopće u podizanje kvalitete života građana Labina te podizanje efikasnosti gradskih službi koje moraju biti servis građanima.

- U školstvu nastavljamo s ulaganjima u institucije čiji je osnivač Grad Labin. Tako u OŠ Matije Vlačića obnavljamo sportsku dvoranu, dok u OŠ Ivo Lola Ribar nastavljamo s obnovom učionica. Što se tiče socijale, ove godine kreće i druga faza obnove labinskog nužnog smještaja, poznatijeg kao Samački hotel. Na području zdravstva nastavljamo sufinancirati tim T2 hitne pomoći. Obnova Circola, koja je u tijeku, jedna je od važnijih ulaganja na području kulture. Pokrenuli smo i javnu nabavu za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju zgrade Umjetničke škole Matka Brajše Rašana i Pučkog otvorenog učilišta. Svjesni smo da smo podigli efikasnost gradskih službi, kao što smo i najavili, ali to još uvijek nije dovoljno. Očekujem još veću fleksibilnost gradske uprave koja mora biti servis građanima, da naši službenici budu maksimalno otvoreni i na usluzi svakom građaninu. Lokalna uprava je puno efikasnija jer djeluje na svom, uskom području i u direktnom smo doticaju s građanima. Jasno, potreban je veći stupanj decentralizacije jer živimo u jednom visoko centraliziranom društvu. Tromi državni aparat i državna imovina koja nije u funkciji ukazuju na potrebu da se ovlasti spuste na općine i gradove kako bi bili efikasniji, smatra labinski gradonačelnik koji najveći napredak vidi upravo u privlačenju novca iz EU fondova.

- Netom oformljen Upravni odjel za gospodarstvo i EU projekte dokazao je kako se može uspješno privlačiti bespovratni novac iz EU fondova. Čini je mlada i sposobna ekipa koja će, vjerujem, u budućnosti donijeti još puno lijepih vijesti u Labin. Što se tiče nekog manjeg zadovoljstva, moram reći kako se uvijek može bolje i brže u svemu, i nekako je to nit vodilja koja nas tjera dalje da svakom budućom odlukom dođemo do još boljih i konkretnijih rezultata, kaže na kraju gradonačelnik Glavičić.

(Branko BIOČIĆ)

valter glavičić politika investicija rudarski šoht proračun