Vale: Labin će imati najljepšu knjižnicu u Hrvatskoj!

Vale: Labin će imati najljepšu knjižnicu u Hrvatskoj!

21.1.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

Osnovno uređenje gradske knjižnice u upravnoj zgradi nekadašnjeg rudnika u centru Labina trebalo bi biti gotovo do 2. ožujka, kada se slavi 90. obljetnica Labinske republike. Tako barem tvrde u Gradu jer je želja podeštota Tulija Demetlike da se u povodu tog okruglog jubileja ondje održi svečana sjednica vijeća.

Nije, međutim, poznat rok preseljenja biblioteke iz Pučkog otvorenog učilišta, s obzirom na to da tek predstoji osigurati novac za opremanje. Prvotno je, doduše, gradonačelnik Demetlika otvorenje knjižnice najavljivao za konac prošle godine, no posao je, tvrde u gradskoj upravi, usporilo čekanje Vladine suglasnosti na kreditno zaduživanje, što je preduvjet za ugovaranje radova.

Riječ je o kapitalnom gradskom projektu, za koji je ovogodišnjim proračunom planirano 4,2 milijuna kuna - polovica se odnosi na od lani prenesena kreditna sredstva. Za izgradnju infrastrukture u obližnjoj poduzetničkoj zoni Pjacal budžetom je, pak, kalkulirano 2,2 milijuna kuna, od čega je 1,6 milijuna također prenesenog kredita.

 

Očuvanje industrijske baštine

 

Oba projekta - čiji je cilj očuvanje rudarskog nasljeđa - ukupno su, tvrdi resorna gradska pročelnica Anamarija Lukšić, vrijedna oko 16 milijuna kuna.

U to je uračunata i priprema kompletne dokumentacije te otkup prostora za biblioteku od tvrtke Hera, vlasnika Silvana Vlačića.Labinska tvrtka De Conte knjižnicu uređuje već treću godinu. Uskoro će, najavljuje Lukšić, početi asfaltiranje prilaznog trga ispred KUC-a Lamparna i sjedišta poduzeća Sigurnost, gdje je prethodno ugrađena podzemna protupožarna vodosprema. Ondje, dakle, više neće biti parking. Finaliziraju se radovi u tzv. mramornoj dvorani, pa se već nazire izgled zdanja koje će zauzimati nešto više od tisuću četvornih metara na tri razine. To je gotovo triput više od sadašnje biblioteke te će ustanova napokon moći udovoljiti standardima za Narodne knjižnice.

 

- Središnja dvorana, čiji stakleni krov omogućuje iskorištavanje prirodnog svjetla, rezervirana je za knjižnicu i čitaonicu. Uz dugi hodnik u prizemlju smješteni su internet caffe i polivalentne dvorane te sanitarije i uredski prostori, a na katu se nalazi galerijski prostor s dvjema otvorenim terasama. U podrumu je depo za skladištenje knjiga, vodi nas Lukšić, napominjući da su katovi povezani liftovima. I dizala su, kaže, u industrijskom dizajnu, kao i cjelokupan prostor, što podrazumijeva pojednostavljeno i funkcionalno oblikovanje i poštivanje materijala.

- Za restauraciju tzv. mramorne dvorane korišten je izvorni kamen, dopremljen iz Italije. Bit će vidljiva i stropna ventilacija koja, uz kombinaciju kamena, stakla i moderne rasvjete, pruža štih industrijsko-rudarske tradicije. Radi očuvanja izvornosti, sve se usuglašava s pulskim Konzervatorskim odjelom, objašnjava Lukšić.

 

Pokvarena idila

 

- Labin će dobiti najljepšu knjižnicu u Hrvatskoj! Biblioteka će, između ostalog, imati višenamjensku dvoranu za književne večeri i srodne priredbe kapaciteta 100 posjetitelja, multimedijalni odjel s učionicama za informatičke tečajeve, ured za obradu knjižne građe, galeriju, prostor za čitanje bebama sa stolovima za previjanje, obiman dječji kutak s igračkama i didaktičkim pomagalima, prisnažuje Liliana Vale, zamjenica ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta, koja je vodila projekt uređenja.

Veli da je njena zamisao bila da sve izraste u središte gradskih događanja, kulturni multimedijalni centar povezan s velikim rudarskim kupatilom i Lamparnom te kovarskim šohtom.

- Tada ne bismo trebali tražiti novog ravnatelja knjižnice, nego menadžera koji će puniti prostor i tako zarađivati, poručuje.

Upozorava, međutim, da idilu kvari susjedna prostorija, rudarsko kupatilo, koje je, nakon dugotrajnog usuglašavanja s konzervatorima, izdvojeno iz projekta knjižnice pa mu, skroz zapuštenom, prijeti urušavanje krova. Za glavni i izvedbeni projekt na sanaciji nekadašnjeg kupatila i radove predviđeno je, naime, 2,4 milijuna kuna, ali tek u projekcijama proračuna za iduću godinu, te još 3,6 milijuna za 2013.

- Mnogo veća knjižnica zahtijevat će i brojnije zaposlenike jer sadašnje dvije djelatnice sve neće moći servisirati.

Ne znam, međutim, hoće li gradski proračun moći izdržati nova zapošljavanja, napominje Vale, koja je obnašala i funkciju v.d. ravnateljice gradske biblioteke, a od umirovljenja je dijeli mjesec dana.

Gradonačelnik Demetlika je, podsjetimo, najavljivao da će ravnatelja, kojeg ova ustanova izdvojena iz POU-a nema, zaposliti po otvorenju nove knjižnice. Tome će prethoditi iznalaženje novca za opremanje biblioteke, što, prema troškovniku, napominje Vale, stoji 2,3 milijuna kuna. Ministarstvo kulture ove je godine, tvrdi ona, za tu namjenu rezerviralo 600 tisuća kuna, a dosad je gradski projekt poduprlo s 1,2 milijuna kuna.

Piše Igor RADIĆ
Snimio Slaven RADOLOVIĆ

 

gradska knjižnica labin knjižnica lilijana vale pou demetlika politika ids sdp anamarija lukšić iur pjacal