Va Labine By Night - performans i prezentacija svjetlosne instalacije

Va Labine By Night - performans i prezentacija svjetlosne instalacije

1.7.2008. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Kultura

Večeras će se labinskoj Gradskoj galeriji od 20 sati i 30 minuta održati zanimljivi performans i prezentacija svjetlosne instalacije pod nazivom „Va Labine By Night“. Autor projekta koji se ostvaruje u okviru programa Labin Art Republike je Ivo Vrtarić, autor glazbe Bruno Krajcar, fotograf Zaneto Paulin, a producent i curator projekta, Maja Briski. Pokrovitelj projekta je Grad Labin dok su sponzori vina „Koraca“ i „Tomaz“, te konjički klub, „Astra“. Donosimo dio komentara Maje Briski, likovne kritičarke, nezavisnog kuratora & grafičkog designera:

 Labinska Art Republika, tradicionalna ljetna fešta koja godinama prezentira najrazličitije art forme u gradskom populističkom ambijentu, kaže umjetnik Ivo Vrtarić, izravna je inspiracija za njegov projekt VA LABINE BY NIGHT. Zavodljivost javnih događanja u kojima se seriozni artistički projekti miješaju sa raznolikom sajamskom ponudom, gdje se introvertni galerijski produkti bore protiv blještavog uporabnog kiča, a kreativno razmišljanje sukobljava s ovisnošću poklonika lažnog sjaja, podsjeća autora na Babilonsko rasulo. Šarolikim svjetlosnim efektima pridodan je i odgovarajući zvučni zastor neprestanim ponavljanjem popularnog lokalnog hita VA LABINE BY NIGHT čija lakoslušljivaelvispreslijevska struktura uključuje i višejezično ponavljanje refrena koje za Vrtarića ima još jednu babilonsku referencu.

 

Naime, činjenica da se pjesma u svojoj jednostavnoj privlačnosti, kako bi potencirala svoju komunikativnost, obraća turistima i na njihovim jezicima, podsjeća autora na babilonsku pometnju dotad jedinstvenog i svima razumljivog jezika, koji se nebeskom intervencijom razmontirao na mnoge međusobno nerazumljive govore kako bi se zapravo osujetila pretenciozna izgradnja kule do nedodirljivih bosanskih visina. Uhvaćeni Vrtarićevim svjetlosnim lasom, u fizičkom dodiru sa treperavim cijevima u stalnim, kameleonskim preobrazbama, dopustit ćemo si i mogućnost da svakodnevni zasljepljujući kaos proglasimo jeftinom halucinacijom, zatvorimo oči i da si bar na trenutak priuštimo privilegiju u otkrivanju vlastitog, unutarnjeg mira, sigurnosti i harmonije.

Va Labine By Night performans LAR Labin Art Republika Bruno Krajcar Gradska galerija svjetlosna instalacija Ivo Vrtarić instalacija