UZGOJ DIVLJIH ŠPARUGA: Pokazna radionica Šime Martinovića okupila brojne zainteresirane s obje strane Učke

UZGOJ DIVLJIH ŠPARUGA: Pokazna radionica Šime Martinovića okupila brojne zainteresirane s obje strane Učke

24.4.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Veliki broj zainteresiranih, njih pedesetak s obje strane Učke okupilo se u subotu prijepodne u Vinežu pored Labina na prvoj pokaznoj radionici Šime Martinovića, uzgajivača divljih šparoga. Svi su oni došli po Šimino znanje i iskustvo u uzgoju divljih šparoga čime se godinama bavi koje je besplatno odlučio podijeliti. Svoj je projekt nazvao Istarska kuća šparoga a u tome mu je odlučila pomoći i dr. sc. Marija Ivaniš s Fakulteta za menagment, turizam i ugostiteljstvo Sveučilišta u Rijeci.

Ona zbog zauzetosti nije mogla prisustvovati prvoj promotivnoj radionici o uzgoju divljih šparoga na Šiminoj plantaži koja se nalazi iza njegove kuće, preko puta Krvove place.

Zainteresirani su se nakon našeg teksta u Glasu Istre i njegove objave na Facebooku javljali cijelog tjedna, stizali su u valovima, mnoštvo pulskih i riječkih tablica bilo je oko njegove kuće, neki nisu došli zbog lošeg vremena, druge su spriječile obveze ali i pedesetak zainteresiranih lijepa je brojka za prvu radionicu. Šime tu ne misli stati pa će ostali imati prilike drugi puta upoznati se sa time kako uzgojiti divlju šparogu na svom terenu. Nakon upoznavanja s domaćinom i obilaska Šimine plantaže divljih šparoga i voćaka koje rastu u interakciji sa šparogama održano je predavanje o uzgoju, mogućnostima i načinima uzgoja, sijanja i sakupljanja šparoga te uzgajanju presadnica. Jednostavno rečeno, Šime je nadahnuto i s puno entuzijazma okupljenima govorio o šparogama od sjemena do stola sa mogućnostima daljnje vlastite proizvodnje, kiseljenja, sušenja itd.

- Cilj mi je upoznati sve zainteresirane i širu javnost da to postoji , da je moguće uzgajati divlje šparoge kao i svako povrće. Vrijeme za sijanje je sada ali nema sjemena koje se očekuje tek oko Nove godine kada će sjeme biti zrelo. Sada je vrijeme za pripremu terena i logistiku. Sjeme se inače sadi kao i rajčica u kontejnere radi presade i kada je teren pripremljen stavlja se u redove divljih šparoga sa određenim razmakom a između tih šparoga može rasti slanutak. Svaka tri metra može biti voćka, trešnja, višnja, maslina kojima odgovara sličan teren. Berba je iduće godine a nakon tri do četiri godine može se očekivati komercijalna uporaba. Divlja šparoga je dugogodišnji nasad i zato je isplativa zbog minimalnog ulaganja. Praktički može se ući u to bez ulaganja i to na nekoliko tisuća četvornih metara, samo znanjem i voljom, kaže Šime Martinović. Među polaznicima prve pokazne radionice koji su stigli sa svih strana Istre ali i Riječke regije zatekli smo Dragana Bulića iz Vodnjana, Nevia Altina iz Grožnjana i Zorana Hatmana iz Sv. Lovreča

-Zanimaju me te šparoge. Inače se bavim maslinarstvom a u zakup sam nedavno uzeo hektar zemlje koja ima malo kamena, više kao pašnjak pa razmišljam tu posaditi šparoge. Na takvoj parceli bi zahtjevno i skupo bilo frezati a šparoge se mogu posaditi uz minimalno ulaganje. Zanimljivo je to, kaže Dragan Bulić a Nevio Altin dodaje

-Već neko vrijeme razmišljam o tome. Slučajno sam naletio na članak u Glasu Istre i zainteresirao se. Već sam bio posadio šparoge u vazi ali su izašle skroz tanke. Imam neke smokve koje sam posadio ali su ih pojeli jeleni, podigao sam tu sada visoku ogradu i tu namjeravam posaditi šparoge. Nadam se da će uspjeti jer kod oko Grožnjana šparoge svugdje rastu, rekao je Altin. Zoran Hatman iz Svetog Lovreča kod Poreča također je za ovu radionicu i uzgoj divljih šparoga saznao iz naših novina.

-Nakon što sam pročitao tekst odmah sam nazvao gospodina Martinovića i dodatno se informirao. Inače se iz hobija bavim poljoprivredom, ulikama i vinogradarstvom, uglavnom za sebe. Iako volim ići u prirodu, prošetati, brati i jesti šparoge zanima me to, taj uzgoj divljih šparoga. Moja supruga je učiteljica, nije mogla danas doći ali i nju to zanima jer bi željela to u prenijeti i na svoje učenike. Novo znanje treba prenositi dalje, zaključio je Hatman a Šime je dodao kako će sigurno organizirati novu pro bono radionicu ali još ne zna kada. Stoga poručuje zainteresiranima da ga prate putem facebooka.


šime martinović marija ivaniš šparoge šparuge uzgoj divljih šparuga vinež labin