Uz svjetski dan borbe AIDS-a: U Istri HIV-om zaraženo 27 osoba

Uz svjetski dan borbe AIDS-a: U Istri HIV-om zaraženo 27 osoba

1.12.2010. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

Od 1985. godine AIDS se sustavno prati i u našoj zemlji te županiji. U razdoblju od 25 godina HIV-om je u Istri zaraženo ukupno 27 osoba, od kojih je 17 oboljelo od AIDS-a. U istom je razdoblju desetero ljudi umrlo. Lani i ove godine evidentirana je po jedna novooboljela osoba.

Kako pojašnjava koordinatorica Centra za anonimno, dobrovoljno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV dr. Vlasta Skopljak, u Istri je glavni put prijenosa ove bolesti seksualni, kao i na razini Hrvatske, s tom razlikom da je u Istri najčešći slučaj prijenosa heteroseksualni odnos, dok je na razini Hrvatske to seksualni odnos muškarca s muškarcem.

- Od 2006. godine, otkako je u sklopu Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije otvoren centar za anonimno testiranje, godišnje se na ovaj virus testira 60 do 80 osoba. Najčešće na testiranje dolaze nakon "rizičnog momenta" odnosno spolnog odnosa bez zaštite, veli Skopljak.

Pojašnjava da se uglavnom radi o mlađim muškarcima sklonim promiskuitetnom ponašanju, srednje stručne spreme, koji dolaze iz glavnih istarskih gradova, a podjednako stižu iz trajnih veza ili su samci. Dodaje da je centar za savjetovanje i testiranje otvoren ponedjeljkom od 14 do 17 te srijedom od 13 do 15 sati.

- Mada je Hrvatska među zemljama koje još uvijek spadaju u krug onih s malim brojem zaraženih, građani moraju znati da su i ovdje itekako podložni zarazi - kako zbog velikog broja turista koji dolaze u našu zemlju, tako i zbog sve češćih putovanja u daleke zemlje, ali i sve većeg broja intravenoznih ovisnika, veli Skopljak.

Naročito je važno, smatra ona, uputiti mlade da prilikom seksualnih odnosa koriste zaštitu, da se ne upuštaju premladi u spolne odnose i ne mijenjaju prečesto partnere, dok ovisnike treba upućivati da koriste sterilne igle. Jer, samo su jedan spolni odnos ili prljava igla dovoljni za zarazu. (B. PETROVIĆ)

Kondomi za siguran seks
Na problem AIDS-a i potrebu zaštite prilikom seksualnih odnosa upozorili su članovi pulske udruge Institut, koji su na Portatrati mladima dijelili kondome i edukativne letke. - Žalosno je da većina roditelja zatvara oči pred činjenicom da su im djeca seksualno aktivna, rekla je Bastiančić i poručila im da bi trebali djecu educirati kako da prakticiraju "siguran seks".


 

aids hiv sida bolest zdravlje svetski dan borbe protiv aidsa