Uz plinovod Istra dobiva i svjetlovod: Informacije će letjeti fotonima

Uz plinovod Istra dobiva i svjetlovod: Informacije će letjeti fotonima

21.1.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

U projektu svjetlovodne mreže, koja će se s plinovodom postavljati u gradovima i općinama zapadne Istre jedan od partnera je telekomunikacijska tvrtka San Polo iz Rovinja. U "Pitagori", pretpristupnom projektu Europske unije Adriatic IPA programa, uz San Polo i Istarsku županiju sudjeluju i partneri iz Ferrare, Bologne, Udina, Pescare, Barija, Dubrovnika, Zenice, Budve i Tirane. Ukupan je budžet projekta veći od dva milijuna eura, a naša je županija dobila 150 tisuća eura, uz pomoć kojih će San Polo izraditi projekte polaganja nove telekomunikacijske svjetlovodne mreže.

- U idućih pet godina uz novi plinovod postavit će se 200 kilometara cijevi u koje će ući svjetlovodni kabeli. Istra će tako biti prva regija u Hrvatskoj koja će velik dio svog teritorija obuhvatiti najboljom telekomunikacijskom mrežom. Prije nas je to učinio Zagreb, ali samo kao pilot-projekt u novom naselju Sopnica, koje već nazivaju "digitalni grad".

Prema istraživanjima, brz prijenos podataka, što donosi takva mreža, značajan je za razvoj, pa utječe na bruto društveni proizvod najmanje za jedan posto. Procjenjuje se da bi Hrvatska uvođenjem ovakve mreže mogla u idućem razdoblju ostvariti korist veću od dvije milijarde eura, kaže direktor i vlasnik San Pola Gianclaudio Pellizzer.

Brzina interneta u 10 godina povećana 50 puta

Prema njegovim riječima, brzina interneta, a time i kolanje poslovnih i drugih informacija, raste godišnje 50 posto, a u posljednjem desetljeću povećala se 50 puta. Zbog nedostatka strategije i problema nastalih prodajom HT-a, s njime i telekomunikacije mreže, u koju se gotovo ne ulaže, Hrvatsku nažalost još nije zahvatila ova tehnološka revolucija.

- Svjetlovodna mreža je izgrađena od optičkih kabela, koji informaciju ne prenose uobičajenim elektronima već fotonima - svjetlovodnim zrakama, koje mogu prenijeti veliku količinu elektroničkih informacija u kratkom vremenu. Tako za "skidanje" filma u HD rezoluciji u postojećoj mreži treba izgubiti čitavu noć, dok se u svjetlovodnoj tehnologiji učitava za nekoliko minuta, pojašnjava prednosti ove tehnologije Pellizzer.

Svjetlovodna mreža otvara i nemjerljive mogućnosti u poslovnom i svakodnevnom životu, a ne samo u zabavnom segmentu. Uz mogućnosti učitavanja i slanja velike količine informacija, nova mreža omogućuju elektroničko povezivanje tvrtki, što je posebno pogodno za one koje djeluju na različitim lokacijama. Potom omogućuje uvođenje IP televizije, na kojoj se uz brojne mogućnosti može emitirati lokalni program bez uobičajenih odašiljača.

Uslugom e-government mogu se putem e-šaltera i digitalnog potpisa dobiti sve usluge lokalne i regionalne uprave. Usluge e-home omogućavaju upravljanje novim, tehnološki zahtjevnim domaćinstvima, regulira se i očitava potrošnja energenata. Najviše mogućnosti pruža e-life, čime se osiguravaju domaćinstva, omogućuje pristup e-učenju, e-zdravstvu i brojnim drugim uslugama. E-healt je pogodan za starije i nemoćne, koji uz pomoć ove usluge imaju stalni kontakt iz domaćinstva.

Mreža u vlasništvu lokalne uprave


- Najznačajnije od svega je to da će nova mreža pripasti lokalnoj upravi, koja će za njeno korištenje moći dati koncesiju i putem nje voditi svoju politiku uporabe. Naravno, omogućit će se i pristup sadašnjim telekomunikacijskim operaterima. U Istri imamo oko tri tisuće kilometara DTK mreže kroz koju se može provući i svjetlovodna. Problem je što ona nema titulara jer se oko vlasništva nadmudruju HT i država. Prema svjetskim iskustvima, telekomunikacijske mreže bi trebale biti pod lokalnom upravom, pa su je na tom konceptu izgradile skandinavske i baltičke zemlje, Njemačka, Velika Britanija, Švicarska i Francuska. U našem slučaju pokazalo se da veliki operateri ne žele ulagati u mrežu, već ubiru postojeće benefite. Posebno ne žele ulagati u naselja udaljenija od magistralnih vodova jer teško vraćaju uloženi novac, ističe Pellizzer te objašnjava prednost vlasništva nad lokalnom mrežom.

Nakon što je Istra ušla u projekt "Pitagora" za suradnju se ponudila sveučilišna mreža Carnet. Kako se dobar glas daleko čuje, projekt je predstavljen u nekoliko hrvatskih gradova i županija. Najvažnije, Istarska županija je kao prva iz Hrvatske postala član ERIS-a - Europske regionalne informatičke mreže. Time je osigurana tehnološka i znanstvena podrška uvođenju svjetlovodne mreže u obalne gradove i općine zapadne Istre. Delegacija županije je sudjelovala na workshopovima u Krakovu, Bruxellesu, a krajem studenog treći je održan u Rovinju. U svibnju iduće godine ERIS će održati godišnju konferenciju u hotelu Lone, pa će Rovinj i Istra ugostiti dvjesto stručnjaka iz ovog brzorastućeg telekomunikacijskog područja. (Aldo POKRAJAC)

 

svjetlovod mreža lokalna uprava fotoni brzina internet