Uz Nacionalni Dan protiv nasilja nad ženama: u Labinu evidentirano nasilje nad ženama na istoj razini kao i lani

Uz Nacionalni Dan protiv nasilja nad ženama: u Labinu evidentirano nasilje nad ženama na istoj razini kao i lani

22.9.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U Hrvatskoj se obilježava Nacionalni Dan borbe protiv nasilja nad ženama koji je proglašen prije pet godina u spomen na trostruki zločin na zagrebačkom općinskom sudu koji se dogodio 1999. godine.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Labina skreće pozornost na problem nasilja čiji razmjeri nikada nisu u potpunosti poznati. Osim fizičkog nasilja koji se najčešće čini u obitelji, žene i djevojke su žrtve nasilja počinjenog i u široj zajednici. Strašan je podatak da je u Hrvatskoj u posljednjih pet godina ubijeno više od 100 žena, a u ovoj godini 32 - većinom od svojih bračnih ili vanbračnih partnera. Istraživanja nevladinih organizacija ukazuju na  uzlazne trendove broja prijavljenih za nasilničko ponašanje. 

Prema evidencijama Policijske postaje Labin problematika obiteljskog nasilja prisutna je u istoj mjeri promatrajući razdoblje prvog polugodišta 2010. godine u usporedbi sa istim razdobljem 2009. godine (evidentirano 2 slučaja više i 1 počinitelj manje).

 

RAZDOBLJE

2009.

I-VI 2009.

I-VI 2010.

EVIDENTIRANO SLUČAJEVA

59

25

27

EVIDENTIRANO POČINITELJA

96

39

38

 

Jedan od osnovnih problema u navedenoj problematici je nemogućnost provođenja zaštitnih mjera obveznog psiho-socijalnog tretmana počinitelja u slučajevima kada od strane suda a na traženje tužitelja, mjera bude izrečena.

Na rješavanju te problematike angažirat će se Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Labina u narednom razdoblju. Žene žrtve nasilja u Labinu i Istri mogu se obratiti Sigurnoj kući Istra koja pruža pomoć, podršku i smještaj ženama žrtvama obiteljskog nasilja i njihovoj djeci. Educirane volonterke i stručne osobe Kuće dostupne su svim ženama iz Istarske županije putem broja telefona 500-148 radnim danom od 09,00 do 13,00 sati, a ponedjeljkom i petkom i u popodnevnim satima od 17,00 do 19,00 sati.

Žene - žrtve nasilja sa područja Grada Labina mogu se obratiti i Povjerenstvu za ravnopravnost spolova Grada Labina koje djeluje u sastavu: Eni Modrušan, Dolores Sorić, Štefanija Prosenjak Žumbar, Moreno Milevoj, Bruno Milevoj, Irena Crvak i Maja Hamzić. Kontakt telefoni Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Labina 852-731 ili mob. 098 367 925.

 

Foto: ilusracija

 

nasilje nad ženama nasilje žene Nacionalni Dan protiv nasilja nad žena