Uz državne subvencije u Labinu prodan jedan stan

Uz državne subvencije u Labinu prodan jedan stan

5.9.2011. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

Od početka primjene Zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita odnosno od 23. travnja 2011. godine do danas iskazan je veliki interes građana za kupnju stanova, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Do danas je zaprimljeno ukupno 1444 zahtjeva od čega su 1390 zahtjeva odobrena, za 14 je zatražena dopuna, 13 zahtjeva je u pripremi za odlučivanje dok je 11 zahtjeva odbijeno.

Prosječna kvadratura stana iznosi 63 m2, a prosječna cijena kvadrata je 1.370 eura. Najviše stanova uz subvenciju države prodano je u Zagrebu, i to 942. Slijedi Dugo selo sa 53, Rijeka sa 34, Velika Gorica sa 33 i Osijek sa 32 prodana stana uz subvenciju države.

Od 1390 odobrenih zahtjeva, u Istri ih ima tek nekoliko, i to u Puli 20, Pazinu i Rovinju po 5, Vodnjanu i Poreču po 3, Umagu 2, a u Labinu, Buzetu i Ližnjanu po 1.

Donošenjem i provedbom Zakona željelo se sektoru građevinarstva omogućiti prodaja već izgrađenih, a neprodanih stanova, započinjanje novog ciklusa izgradnje, zapošljavanje te očuvanje brojnih radnih mjesta. Podsjetimo, u hrvatskom graditeljstvu je zaposleno oko 110 tisuća radnika i to dobrim dijelom u stanogradnji, pa je poticanje prodaje stanova od općeg interesa i za oporavak gospodarstva Republike Hrvatske.

Zainteresiranim kupcima koji prvi puta kupuju stan država u prve četiri godine pomaže subvencijom u iznosu od pola mjesečne rate, a kupnja stana omogućena je pod povoljnijim kreditnim uvjetima.

 

Foto: ilustracija

 

stanovi nekretnine gospodarstvo krediti