Usvojeno Izvješće o radu Dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac" Labin

Usvojeno Izvješće o radu Dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac" Labin

8.11.2012. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gradski vijećnici jednoglasno su prihvatili Izvješće o radu Dječjeg vrtića „Pjerina Verbanac“ Labin za proteklu pedagošku godinu. Naime, Dječji vrtić svoju djelatnost ostvaruje u Matičnom vrtiću u Labinu i u šest područnih odjeljenja uključujući jaslice.

 

Tijekom protekle pedagoške godine u jaslicama je djelovalo sedam odgojnih skupina sa 107 djece, dok je 308 mališana vrtićke dobi od 3 godine života do polaska u školu bilo podijeljenjeno u 12 odgojnih skupina.

 

U redovitom 6/9/10-satnom programu ranog učenja engleskog jezika u jednoj odgojnoj skupini bilo je 24 djece, a u posebnom programu na talijanskom jeziku u jdnoj skupini 28 djece. Ukupno je predškolskim odgojem u Dječjem vrtiću „Pjerina Verbanac“ na dan 31. svibnja 2012. godine bilo obuhvaćeno 467 mališana.

 

Prosječan broj djece tijekom pedagoške godine iznosio je 456 djece. Prosjek dolaska djece bio je 72% (najmanji prosjek dolaska bio je u siječnju/veljači/ožujku i tijekom ljetnih mjeseci kada su godišnji odmori). Razlozi nedolaska djece bili su uglavnom zbog učestalih bolesti djece (epidemija vodenih kozica), korištenja godišnjeg odmora roditelja ili spajanja državnih blagdana. Sve su skupine (21) i u vrtiću i u jaslicama mješovite. Tijekom srpnja i kolovoza u vrtiću je ostalo upisano 348 djece, 6/9/10-satnog boravka.

 

Od rujna 2011. godine do travnja 2012. Godine u vrtiću se provodio PATHS-RASTEM (Razvoj Alternativnih Strategija Mišljenja) program. Ovim je programom bilo obuhvaćeno 54 djece, a provodile su ga četiri odgajateljice, uz stručnu pomoć pedagoginje i ravnateljice koje su završile stručno usavršavanje za primjenu univerzalnog preventivnog programa PATHS-RASTEM.

 

Prve analize pokazale su da je PATHS-RASTEM program učinkovit program prevencije u hrvatskom odg.- obr. kontekstu te da ima pozitivan učinak na djecu koja su bila uključena. Nakon jednogodišnje provedbe programa kod predškolske djece koja su bila uključena došlo je do smanjenja simptoma hiperaktivnosti; smanjenja problema s pažnjom; smanjenja opozicionalnog ponašanja; smanjenja agresivnog ponašanja; poboljšanja ponašanja vezanih uz učenje; smanjenja emocionalnih poteškoća; bolje vještine emocionalne regulacije; smanjenja internaliziranih simptoma.

 

Kraći program ranog učenja engleskog jezika ove se godine provodio u Centralnom vrtiću Labin  Program je pohađalo 21 dijete, ali su se tijekom godine neki ispisali pa je do kraja godine bilo 16 djece. Održane su 64 radionice, a zadnjeg je dana održana svečanost kojom su se ujedno oprostili, te pokazali roditeljima dio sadržaja i aktivnosti koje su ostvarene tijekom godine.  

 

Temeljem Izvješća o planu upisa djece u jaslice/vrtić  za novu pedagošku 2012/2013. godinu prijavljeno je 185 djece, s područja Grada Labina i općina Sv.Nedelja, Kršan, Raša i Pićan. U novu pedagošku 2012/2013. godinu primljeno je 123 djece koji ispunjavaju uvjete prema Pravilniku o uvjetima i načinu prijema i upisa djece u predškolsku ustanovu i slobodnim mjestima po objektima. Na dan 30. rujna 2012. godine, sa područja Grada Labina nema niti jednog djeteta na listi čekanja za vrtiće, dok je za jaslice na listi čekanja 12 djece. Na listama čekanja za upis u vrtić sa područja općina je 7 djece u područnom odjeljenju Vinež ( 1- općina Raša, 1- općina Kršan i 5- općina Sveta Nedjelja) i 1 dijete u područnom odjeljenju Potpićnu ( 1- općina Pićan), a na listama čekanja za upis u jaslice sa područja općina je 25 djece u Jaslicama Labin ( 13- općina Raša i 12- općina Sveta Nedjelja) i 2 djece u Jaslicama Potpićan (2- općina Pićan).

dječji vrtić pjerina verbanac dječji vrtić izvješće djeca