Ususret velikom finalu lokalnih izbora 2009: u nedjelju sraz Plinija Cuccurina i Ivana Jakovčića

Ususret velikom finalu lokalnih izbora 2009: u nedjelju sraz Plinija Cuccurina i Ivana Jakovčića

26.5.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Politika

Ususret drugom krugu izbora za istarskog župana, u kojem će se 31. svibnja suočiti nezavisni kandidat Plinio Cuccurin i kandidat IDS-a Ivan Jakovčić, kandidate iz prvog kruga koji su zajedno dobili 25,91 posto glasova birača izašlih na izbore upitali smo koga od njih dvojice i zašto mogu svojim biračima preporučiti.

- Odaberite najboljeg, neovisno o političkoj stranci i političkoj opciji, jer politika je pošast novoga doba! Građani sad imaju prvi put priliku birati osobu imenom i prezimenom, a ne stranku, stoga neka izaberu najboljeg, kaže Lino Červar (HDZ, 10,17 posto). Napominje da je tijekom svoje predizborne kampanje u nekoliko navrata pozivao birače i građane Istre da glasju za najboljeg, neovisno o vjeroispovijesti, nacionalnosti ili stranačkoj pripadnosti. - Infantilna je politika jedne male županije da ima takav neprijateljski stav prema institucijama vlasti, s kojima uvijek moramo biti dobri, neovisno tko je na čelu županije, jer to je preduvjet za njen boljitak i napredak, dodaje Červar.

- Radili smo kampanju za liste HSU-a i HSLS-a te nećemo raditi kampanju za nekog drugog. Smatramo da su naši birači dovoljno mudri da znaju odabrati pravog župana, kaže Silvano Hrelja (HSU-HSLS, 5,55 posto). Hrelja pojašnjava da bi svaka druga odluka bila kontraproduktivna i na njihovu štetu, jer je još u tijeku izborna kampanja za njihove kandidate u drugom krugu u Ližnjanu, Marčani i Umagu, gdje su konkurenti IDS-u te u Fažani, gdje s IDS-om sudjeluju u izvršnoj vlasti.

- Svojim glasačima bih prije svega poručio da sadašnji župan nije zaslužio biti županom, prvenstveno jer je neiskrena osoba, a takvu osobno ne želim na čelu županije. Neiskrenost je iskazao u više navrata, a posljednje što znam je u Pićnu, gdje je građanima na javnoj tribini rekao da ni na jednoj drugoj listi osim njegove nema građana Labinštine, a na mojoj su listi bila četiri kandidata s Labinštine. Drugo, sklon je lažnim obećanjima, za što je primjer obećanje nove pulske bolnice, a treće: nije zaustavio dolazak Rockwoola, iako je mogao i zato je odgovoran, kaže Dino Debeljuh (nezavisni, 5,37posto). Četvrti razlog protiv Jakovčića Debeljuh nalazi u autorstvu projekta s 24 golf igrališta, koja su samo alibi za nastavak apartmanizacije i rasprodaju istarske zemlje. - Zaštita okoliša i javni interes ništa mu ne znače kada je u pitanju interes pojedinaca, uključujući i njegov, koji omogućava laku zaradu i ogromne profite, peti je razlog Dina Debeljuha, a šesti se odnosi na katastrofalno stanje u županijskoj bolnici u Puli, čime Jakovčić pokazuje bezosjećajnost za najugroženije građane - bolesne. - Mogao bih nabrojiti još razloga, poput Brijuni rivijere, Kaštijuna, Plomina 3, ali mislim da je i ovo više nego dovoljno, kaže Debeljuh, poručivši i onim biračima kojima Jakovčićev protukandidat ne odgovara da izađu na izbore u nedjelju i prekriže listić, čime umanjuju mogućnost prolaska kandidata.

- Drago mi je da se dogodio drugi krug izbora za župana. Mojim biračima, građanima koji su glasali za mene poručujem i preporučujem da ne daju glas Ivanu Jakovčiću već njegovom protukandidatu Pliniju Cuccurinu, kaže Bruno Langer (ISDF-ZA-SPOT, 4,82 posto). Langer ističe da je u kampanji već jasno rekao da želi pobjedu onoga koji će u drugom krugu biti protukandidat Jakovčiću, ma tko to bio. - Za Cuccurina sada treba glasati jer u županijskoj Skupštini većinu imaju IDS s HNS-om i SDP-om te bi bilo dobro da građani zbog ravnoteže izaberu drugu opciju - Ladonju, a time i demokraciju, a ne jednoumlje, zaključio je Langer.

lokalni izbori izbori2009 cuccurin jakovčić nino jakovčić ids ladonja župan istra