Ustavni sud ukinuo zabranu rada nedjeljom!

Ustavni sud ukinuo zabranu rada nedjeljom!

19.6.2009. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

ODLUKA Vlade Ive Sanadera o zabrani rada nedjeljom koja je stupila na snagu 4. siječnja ove godine, danas je izgubila svaku zakonsku osnovu, kada je Ustavni je sud na svojoj sjednici jednoglasno ukinuo zabranu rada nedjeljom. Ove nedjelje sve trgovine mogu nesmetano i bez straha od kazne Državnog inspektorata otvoriti svoja vrata. 

Dvije bitne činjenice

Prema mišljenju Ustavnog suda, dvije su bitne činjenice koje idu u prilog da zakon nije donesen na zakonskoj osnovi. Prva činjenica je kako zatvaranje trgovina nije način na koji se štite prava radnika. Prema mišljenju ustavnih sudaca umjesto da se štite djelatnici, zabranom im se ograničavaju poduzetnička prava i slobode.

Druga činjenica je da su trgovci dovedeni u nejednak položaj jer je bio prevelik broj iznimaka.

1152 trgovine zatvorile svoja vrata

Podsjetimo kako je zahtjev za ocjenom ustavnosti Ustavnom sudu uputilo  osam trgovačkih lanaca, a brojne organizacije kao što su Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca u mnogim su navratima upozoravale kako u vrijeme globalne recesije zabrana rada nedjeljom donosi velike financijske gubitke i poslodavcima i državi.

Prema podacima Hrvatske obrtničke komore (HOK) 2874 ljudi izgubilo je radna mjesta, nakon što su 1152 male trgovine morale zatvoriti svoja vrata. Ukupni pad prometa u prva četiri mjeseca procjenjuje se na 15 do 20 posto. Špekulira se kako je zabrana rada nedjeljom bio ustupak Markova trga prema Kaptolu, a vlada Ive Sanadera na sve napade trgovaca da ukine zabranu odgovarala je da riječ o prljavoj predizbornoj kampanji.

Trgovački lanci

Prijedlog Ustavnom sudu podnijeli su  tvrtke Euro Structor d.o.o. (upravitelj trgovačkog centra Avenue Mall), Fliba, d.o.o. (upravitelj trgovačkog lanca Emmezeta), Flio d.o.o (vlasnik trgovačkog centra Mandi), Gradski Centar d.o.o. (vlasnik trgovačkog centra City Center One), Hipermarketi Coop d.o.o. (vlasnik trgovačkog lanca Ipercoop), Magma d.d., Tower Centar Rijeka d.o.o (upravitelj trgovačkog centra Tower Center) te Zelina Centar d.o.o. (upravitelj trgovačkog centra Outlet Center Sveta Helena).

 

''Izbjegli smo zamku da zakon padne na Ustavnom sudu'', riječi su premijera Ive Sanadera od prije nešto više od godinu dana kad je Vlada donijela Zakon o trgovini kojim se zabranjuje rad trgovina nedjeljom i blagdanima. Danas je taj isti zakon šaptom ''pao'' kod ustavnih sudaca a obrazloženje je skoro isto kao i prilikom prvog ukidanja prije pet godina, kad je iza njega stajala koalicijska Vlada ''Zabrana rada nedjeljom nije mjera koja bi pridonijela ostvarenju cilja, a to je zaštita radnika, donijela je prekomjeran teret trgovcima i ne odgovara načelu razmjernosti, a analiza pokazuje da se narušava jednakost među poduzetnicima bez objektivnog i razumnog opravdanja'', obrazložio je sudac izvjestitelj Marko Babić na današnjoj sjednici Ustavnog suda nakon čega je jednoglasno zabrana i ukinuta.

U četvrtak su o tome provedene konzultacije na sudu koje su pokazale kako je većina sklona otvaranju vrata dućana. Pored toga, sudac izvjestitelj Marko Babić pripremio je nacrt odluke po kojemu bi zbog dva ključna razloga trebalo ukinuti zabranu rada nedjeljom.

Prvi je da zatvaranje trgovina nije način na koji se štite prava radnika jer se time ograničavaju poduzetnička prava i slobode. Drugi razlog je da su trgovci dovedeni u nejednak položaj jer je prevelik broj iznimaka.

Trgovački lanci, koji su tražili ocjenu ustavnosti zabrane nedjeljnog rada, zadovoljni su.

''Ako je to istina, hvala Bogu, genijalno! Oduševljeni smo!'', prva je reakcija Slobodana Školnika, predsjednika uprave Flibe, koja upravlja Emmezetom, jednim od osam lanaca koji su podigli zajedničku ustavnu tužbu, piše Večernji list.

Nakon što su zbog neradne nedjelje otpustili 40-ak ljudi, za ponovno radne nedjelje zasigurno će biti novih zapošljavanja. ''Vrati li nam se 15 posto prometa koliko smo izgubili zbog neradne nedjelje, a sada radom do 14 sati gubimo osam posto, može se očekivati novo zapošljavanje, dapače'', najavljuje Školnik.

Otvoraranjem velikih centara nedjeljom, nezadovoljni će ostati mali trgovci. Ceh trgovaca pri obrtničkoj komori traži od Vlade da regulaciju radnog vremena prepusti lokalnoj samoupravi, a predlažu i pozitivnu diskriminaciju za male trgovce, po uzoru na Dansku, gdje trgovci s godišnjim prometom do 3,2 milijuna eura nemaju ograničenja u radu.

Nadu polažu na mišljenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, da se trgovcima koji zapošljavaju obitelj ili najviše pet radnika ne treba ograničavati radno vrijeme. Stoga ni predsjednik Ceha Boris Vukelić nije bio voljan danas komentirati ovakav razvoj situacije.

Sindikat trgovine sada će pritisnuti Odjel za trgovinu Ministarstva gospodarstva radi konačnog rješavanja ''užasa koje trpe zaposleni u trgovinama i radnim danom i nedjeljom'', kako je najavila Dragica Mišeljić, predsjednica Sindikata trgovine.

Zabrana nedjeljnog rada nije riješila taj problem, pa će sada inzistirati na rješenju jer država mora brinuti i o radnicima kao i o kapitalu. Jedan od mehanizama je prijedlogom Zakona o radu predviđena evidencija stvarne prisutnosti na poslu, koju supotpisuje radnik, i po kojoj bi se i plaćalo.

rad nedjeljom neradna nedjelja sindikati radnici crkva sanader politika aldo radolović ustavni sud