Uspješni učenici s područja škola Labinštine odabrani za Državnu smotru Lidrano

Uspješni učenici s područja škola Labinštine odabrani za Državnu smotru Lidrano

21.2.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Na ovom županijskom natjecanju svoja znanja i umijeća pokazalo je 124 učenika koji su stigli u pratnji 33 mentora iz osnovnih i srednjih škola diljem Istre. Učenici se natječu u četiri izričaja: literarnom, novinarskom, dramsko-scenskom i radijskom. Najbolji idu na državno natjecanje koje će se održati u Primoštenu od 25. do 29. ožujka, rekla je ravnateljica Pinzan Chiavalon

U utorak tijekom cijelog dana u Domu hrvatskih branitelja u Puli održavala se županijska smotra dječjeg stvaralaštva LiDraNO u organizaciji OŠ dr. Mate Demarina iz Medulina. Službeno je smotru otvorio dožupan Fabrizio Radin koji je djeci poručio da na jedan dan, odnosno nekoliko sati odlože svoje mobitele, isključe se s interneta, pogledaju jedan drugoga u oči i druže se, razvijaju talente, ljudskost i shvate koliko je druženje lijepo i nezamjenjivo.

Promicanje stvaralaštva

U ime Grada Pule svečanosti je prisustovala pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović, a u ime općine Medulin pročelnica Suzana Racan Stern, dok je okupljene na samom početku programa pozdravila i ravnateljica medulinske škole Emanuela Pinzan Chiavalon, koja je poželjela sudionicima puno uspjeha, zabave i zahvalila svima koji su dio ove manifestacije.

- Na ovom županijskom natjecanju svoja znanja i umijeća pokazalo je 124 učenika koji su stigli u pratnji 33 mentora iz osnovnih i srednjih škola diljem Istre. Na organizaciji smotre bilo je uključeno i 50 djelatnika OŠ "dr. Mate Demarina" iz Medulina. Učenici se natječu u četiri izričaja: literarnom, novinarskom, dramsko-scenskom i radijskom. Najbolji idu na državno natjecanje koje će se održati u Primoštenu od 25. do 29. ožujka, rekla je ravnateljica Pinzan Chiavalon.

Inače, zadaća LiDraNa je promicanje dječjeg literarnog, novinarskog i scenskog stvaralaštva, poticanje dječje kreativnosti, razvijanje talenta. Iskoristiti najbolje iz djetinjstva, vremena bezbrižne zaigranosti, beskrajne mašte, spontane iskrenosti i dječje kreativnosti ono je što u sudionicima i organizatorima budi osjećaj vedrine i zadovoljstva, a razlog tome je još veći što je upravo ovaj događaj posvećen djeci i bogatom svijetu dječjeg stvaralačkog izraza.

Tijekom dana održani su i okrugli stolovi o literarnom i novinarsko stvaralaštvo te radijskim emisijama.

Literarni radovi

Program smotre završen je proglašenjem pobjednika i učenika koji će svoj rad predstaviti na državnom natjecanju.

Učenici osnovnih škola čiji su literarni radovi predloženi za državni LiDraNo su: Marko Kamba s mentoricom Željkom Sučić iz OŠ Marije i Line Umag i rad "Bila jedna maslina", Matej Brenko s mentoricom Samantom Jakus za rad "Daž" iz OŠ Vladimira Gortana Žminj, Gabrijela Soldo s mentoricom Svjetlanom Vulin iz OŠ Monte Zaro iz Pule za rad "Djed", Lisa Orbanić s mentoricom Gordanom Otočan za rad "Bajka o ljubičastokosoj Petri" iz OPŠ Vladimira Gortana Žminj, Lea Bratanović s mentoricom Lorenom Legović za rad "Vrime pasiva" iz OŠ Vladimira Nazora Pazin, Alex Ewald Kehonjić s mentoricom Mirjanom Rabar za rad "Moje oči" iz OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Čepića, Dino Peruško s mentoricom Klaudiom Blašković za rad "Upute za uporabu" iz OŠ Matije Vlačića, Marta Vede s mentoricom Jelenom Urošević-Hušak s radom "Zašto uvijek moram biti vezan?" iz OŠ Veruda Pula.

Učenici, autori literarnih radova srednjih škola koji putu na državno natjecanje su Dino Hapadžić s mentoricom Gordanom Poldrugovac za rad "Tišina" iz SŠ Mate Blažine Labin; Mirko Grgorinić s mentoricom Jasnom Perković Milosavljević za rad "Kolo" Gimnazija Pula; Vanessa Buždon s mentoricom Orijanom Paus za rad "More" Pazinski kolegij; Roberta Smilović s mentoricom Radmilom Zaletel i rad "Naslišaj…" Gimnazija i strukovna J. Dobrile Pazin; Marlen Damijanić s mentoricom Dolores Petrinić "Ustani ča si" iz Strukovne škole Eugena Kumičića.

Učenici osnovnih škola čiji su novinarski radovi predloženi za državnu razinu su: Frančeska Licul s mentoricom Suzanom Cvijić Jeremić iz OŠ Vitomir Širola - Pajo za rad "Obitelj Lellmann"; Paola Širol s mentoricom Suzana Cvijić Jeremić "Put u Japan" OŠ Vitomir Širola - Pajo; Emina Hadžić s mentoricom Dragica Pršo "Čitanje (ni) je IN" iz OŠ Monte Zaro iz Pule; Matija Matić s mentoricom Mirjanom Fioridom "Da ponovno biram posao, ponovno bih bila veterinar" iz OŠ Kaštanjer - Pula te Lena Zuban s mentoricom Mirjanom Fiorido "Lovačka priča ili priča jednog lovca" OŠ Kaštanjer - Pula.

Učenici srednjih škola čiji novinarski radovi idu na državnu smotru su Lovre Labura s mentoricom Tinom Horvat za rad "Rakljanski govor" SŠ Poreč; Vanesa Aničić s menotricom Brankom Komljenović za "Dijete ima pravo na mentalno zdravlje!" SŠ Mate Blažine Labin; Ivan Slijepčević s mentoricom Ivanom Petrinić "Nestaje li urbana Pula?" iz Gimnazije Pula te Bojana Simić s mentoricom Anči Ritossa Blažević "Radoznalost je ono što nas pokreće" SŠ Poreč.

Dramski nastupi

Predloženi su i slijedeći školski listovi osnovnih škola koji idu put Primoštena. To su "Cvrčak" iz OŠ dr. Mate Demarina iz Medulina, "Skriveno blago" OŠ Veruda Pula, "ZORT" iz OŠ Jože Šurana iz Višnjana te digitalni školski list OŠ Monte Zaro - Pula.

Pojedinačno najbolji u dramskim nastupima među osnovnim školama bili su Marija Brajković 6. razred OŠ Vladimira Nazora iz Pazina s mentoricom Jelenom Načinović s izvedbom "Ustani se Tone" i Marija Šantor 8. razred OŠ Tar, Vabriga, s mentoricom Gordanom Poropat Alihodžić za izvedbu "Dragi Charlie", dok su među srednjoškolcima najuspješniju izvedbu imali Nicole Mogorović 3. razred SŠ Eugena Kumičića Rovinj s mentoricom Dolores Petrinić s izvedbom "Stručak toponimske poezije" i Aida Mrkaljević 3. razred SŠ Mate Balote, Poreč s mentoricom Anči Ritossa Blažević za izvedbu "Naša tajna".

Školski listovi

Za državnu razinu iz skupnih nastupa osnovnih škola dramsko-scenskog stvaralaštva predloženi su OŠ Vidikovac iz Pule za nastup "Petrica pričalica" s mentoricom Bojanom Manzin; OŠ Kaštanjer - Pula, za nastup "Crvenkapica" mentorice Eržebet Kvaranta te OŠ Matija Vlačića Labin za nastup "Morska škola", mentorice Dilane Dagostina Mohorović. Skupni nastupi srednjih škola u dramsko -scenskom stvaralaštvu koji idu u Primošten su Gimnazija Pula za nastup "Od subote do subote", mentorice Meri Šimunov i SŠ Mate Blažine "Bajka o potonulim zvonima", mentorice Amneris Ružić Fornažar.

Izabrani su i školski listovi srednjih škola, a to su "Stvarnost" Gimnazije i strukovne škole J. Dobrila Pazin te "Žuti list" Strukovne škole Pula.

Radijske emisije srednjih škola predloženih za državnu razinu su "Hrvatski san" Gimnazije i strukovne škole J. Dobrile Pazin, "Crno zloto" SŠ Mate Blažine Labin i "Hoće(mo) li nestati?" Pazinskog kolegija - Klasične gimnazije s pravom javnosti. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Foto: OŠ I. Goran Kovačić, Čepić

lidrano literarna smotra drama gluma kultura