Uspjeh eko udruga u kampanji protiv Plomina C - Crédit Agricole se povlači

Uspjeh eko udruga u kampanji protiv Plomina C - Crédit Agricole se povlači

1.10.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Francuska banka Crédit Agricole, koju je investitor u termoelektranu Plomin C angažirao kao financijskog savjetnika u ovom projektu, objavila je jučer nove kriterije za financiranje termoelektrana na ugljen. Novom politikom banka je onemogućila svoje sudjelovanje u financiranju termoelektrana na ugljen u državama s visokim BDP-om, među koje spada i Hrvatska.

Crédit Agricole je objavio ove kriterije nakon što su prije nekoliko tjedana Zelena akcija, Zelena Istra, Greenpeace te inozemni partneri (Bankwatch, Banktrack i FoE Francuska) pokrenuli kampanju kojoj je cilj bio upravo uvjeriti ovu banku da odustane od svoje uloge u Plominu C. O tome Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije kaže: (ton – Bernard Ivčić). Japanski investitor sada mora tražiti neku drugu banku koja će napraviti nešto slično dodaje Ivčić: (ton – Bernard Ivčić 1).

Udruge također  podsjećaju da se trenutno u Hrvatskoj protiv Plomina C vode 2 sudska procesa koja je pokrenula Zelena akcija. Europska komisija već mjesecima analizira, kaže Bernard Ivčić,  legalnost ugovora kojeg HEP namjerava sklopiti s japanskim investitorom, a protivljenje uvjerljive većine građana pokazano je na lokalnoj, županijskoj i državnoj razini.

 

 

bernard ivčić te plomin tep c Crédit Agricole