Uskoro počinje postavljanje zelenih otoka u Općini Kršan

Uskoro počinje postavljanje zelenih otoka u Općini Kršan

30.4.2014. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Ekologija

U emisiji "Radio Reciklaža" ugostili smo direktora Komunalnog poduzeća „1. Maj“, Alena Golju i s njim porazgovarali o aktualnostima vezanim za gospodarenje otpadom.

Na nedavno održanom Sajmu cvijeća u Labinu, komunalno poduzeće „1. Maj Labin“ prezentiralo je program gospodarenja otpadom na prigodnom štandu. Zbog velike zainteresiranosti građana, isti štand bit će postavljen i na Danu mjesnog odbora Kature, koji će se održati 17. svibnja.
Zeleni otoci postavljeni su u Gradu Labinu, Općini Sveta Nedelja i Općini Raša. U ove dvije općine, a zbog nedovoljnog broja, dodatni kontejneri postavit će se nakon sezone, u 9. i 10. mjesecu. A što je u planu ovih dana: (ton – Alen Golja). U Općini Kršan postavit će se za sada šest setova zelenih otoka, a po potrebi i više. Od postavljanja prvih zelenih otoka u Labinu prošla su dva mjeseca, a kakva su iskustva (ton – Alen Golja 1).
U Rapcu je početkom mjeseca očišćen divlji deponij kod Prohaske, no ubrzo nakon tog neodgovorni građani zatrpali su lokaciju s novim smećem što je Komunalno poduzeće moralo prijaviti Ministarstvu zaštite okoliša, odnosno nadležnoj inspekcijskoj službi. Na Katurama se događa da pojedini građani smeće ostavljaju pokraj kontejnera (ton – Alen Golja 2). Na upit slušateljice zašto bi ona plaćala kaznu zbog tuđe neodgovornosti Alen Golja je odgovorio (ton – Alen Golja 3). To se ne odnosi na plastičnu ambalažu veće zapremine koja se ne može ubaciti u kontejnere, pa će komunalno poduzeće pokušati iznaći rješenje i za taj problem u narednim danima. A u koji kontejner ubaciti limenke, zanimalo je jednu našu slušateljicu, na što je odgovoreno da se i ta ambalaža može baciti u kontejner za plastiku. Inače, poželjno je da se plastična ambalaža ispere prije odlaganja u kontejner kako se ne bi širio smrad u ljetnim mjesecima. To je pitanje zanimalo slušateljicu, koja je direktoru Golji predložila da se takva ambalaža umjesto jedanput, prikuplja dvaput mjesečno. Na kraju emisije bilo je riječi o radovima na drugoj fazi sanacije odlagališta Cere. Javna nabava je završena, u fazi je procedura odabira izvođača, a radovi bi trebali započeti sredinom svibnja i trajat će do sredine listopada.

općina kršan zeleni otoci prvi maj komunalno