Uskoro: nove putovnice, prometne i vozačke dozvole/ 0,5 promila/ zabrana pušenja na javnim mjestima / ukidanje administrativne pristojbe kod liječnika

Uskoro: nove putovnice, prometne i vozačke dozvole/ 0,5 promila/ zabrana pušenja na javnim mjestima / ukidanje administrativne pristojbe kod liječnika

16.1.2008. // Vjesnik // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Građane u iduće četiri godine, a to je predviđeno i koalicijskim sporazumom, očekuje promjena putovnica, prometnih i vozačkih dozvola zbog usklađivanja dokumenata sa standardima EU-a.

U dijelu sporazuma o unutarnjoj sigurnosti i borbi protiv kriminala, koalicijski sporazum, osim ukidanja nula promila za vozače iznad 24 godine i vraćanja na granicu od 0,5 predviđa i promjenu dokumenata.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Zlatko Mehun rekao je da će promjena dokumenata u sljedećem razdoblju značiti usklađivanje istih s Europskom unijom.
»Učinit ćemo sve kako bi Hrvatska što prije uskladila dokumente s EU-om, a sve s namjerom što ranijeg pridruživanja Hrvatske toj organizaciji«, rekao je Mehun, naglasivši da je Hrvatska još prije dvije godine počela prilagodbu prema europskim standardima, tako što je na graničnim prijelazima uvela optičke čitače putovnica.


»Taj sustav potpuno je uveden na graničnom prijelazu Bajakovo, a u tijeku je uvođenje na njih još sedam«, kaže Mehun. Putovnica bi ubuduće sadržavala elektronički potpis i čip, što bi, smatraju stručnjaci za sigurnost, trebalo povećati nacionalnu sigurnost, pomoći u suzbijanju ilegalnih migracija, te olakšati i ubrzati obradu podataka. Mehun ističe da već sada hrvatska putovnica ima čip koji optički čitači i u drugim zemljama mogu u samo nekoliko sekundi očitati, a službenoj osobi su odmah vidljivi svi potrebni podaci o osobi koja prelazi granicu.


U koalicijskom sporazumu ne piše kada će se početi s uvođenjem novih dokumenata, a to zasad ne znaju ni u MUP-u. Mehun kaže da je namjera MUP-a da se u promjenu dokumenta krene postupno kako se ne bi stvarali nikakvi dodatni troškovi građanima. Dodaje da se mora voditi računa i o kapacitetima Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) u izradi novih dokumenata. Rekao je i kako će se nastojati da promjena prometne, vozačke i putovnice građane stoji kao i danas.
Koalicijski sporazum predviđa i donošenje novih zakona o hrvatskom državljanstvu te prebivalištu i boravištu građana, kao i uspostavu jedinstvene evidencije državljana.
Uz donošenje novog nacionalnog programa sigurnosti cestovnoga prometa za razdoblje od 2011. do 2015., nastavilo bi se s projektom Policija u zajednici, provedbom Nacionalnog programa za suzbijanje trgovanja ljudima i Operativnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima, te bi se dovršio Nacionalni informacijski sustav za upravljanje državnom granicom.
Osim toga, provest će se i projekt digitalne radiokomunikacijske mreže utemeljene na »Tetra« sustavu za potrebe svih službi MUP-a, ali je planirano da se korištenje sustava omogući i ostalim državnim službama.

 

novi dokumenti iskaznice vozačke usklađivanje sa EU Zlatko Mehun