USKOK u Općini Gračišće

USKOK u Općini Gračišće

30.5.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Iako je nedavno načelnik Općine Gračišće Ivan Mijandrušić ležerno opovrgnuo ne samo prisustvo USKOK-a u Općini Gračišće, već i bilo kakve policijske izvide vezane uz donošenje prostorno-planske dokumentacije, istraga je u toj općini pod dugogodišnjim vodstvom ovog IDS-ovog načelnika ipak stigla do USKOK-a. Potvrdilo nam je to Županijsko državno odvjetništvo u Puli, koje smo pitali što je poduzeto temeljem policijskih izvida obavljenih u Gračišću tijekom siječnja i veljače ove godine.

 

Za sada nam nije poznato na što se konkretno USKOK koncentrirao ni u kojoj je fazi istraga, ali je očito da u pitanju nije sitnica, obzirom da je riječ o ovom uredu. Podsjetimo, policija je istraživala moguće zlouporabe u Općini Gračišće vezane uz prostornoplansku dokumentaciju, točnije uz Izmjene i dopune prostornog plana uređenja, a temeljem anonimne prijave. Tada su obavljeni razgovori i s gračaškim vijećnicima, ponajviše o mogućim pritiscima na njih pri glasanju o ovim izmjenama. Koliko je poznato, nezadovoljstvo vijećnika izmjenama plana izazvala je urbanizacija 5 ha zemljišta u selu Salamunišće, a u korist investitora Vlade Ćorluke, vlasnika jake zagrebačke građevinske tvrtke Hedom, koja ovdje planira izgraditi 15-ak „istarskih vila“ i jedan središnji ugostiteljsko-turistički objekt.

 

Ovom urbanizacijom smanjenja je mogućnost urbanizacije zemljišta samih mještana, zbog čega su uputili prigovor Poglavarstvu, koji je kasnije povučen. Kap koja je prelila čašu zbivanja vezanih uz prostorni plan bilo je uvrštenje kamenoloma Krase u plan, nakon čega je 5 IDS-ovih vijećnika izašlo iz Općinskog vijeća.

Ivan Mijandrušić Gračišće kamenolom USKOK Salamuniće Krase