USKOK podignuo optužnicu protiv bivše državne odvjetnice Davorke Smoković

USKOK podignuo optužnicu protiv bivše državne odvjetnice Davorke Smoković

28.6.2010. // iPress // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Rijeci Uskok je podignuo optužnicu protiv hrvatske državljanke Davorke Smoković, bivše državne odvjetnice, zbog zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave, čime je oštetila državni proračun za gotovo 60 tisuća kuna, objavljeno je danas na internetskim stranicama DORH-a.

Smoković se tereti da je od 27. studenoga 2006. do 27. travnja 2009. kao općinska državna odvjetnica u Pazinu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, zloporabila položaj i ovlasti. Okrivljenica je, kako se navodi, koristeći se ovlastima koje proizlaze iz obnašanja dužnosti, osobno potpisala i ovjerila 260 putnih naloga kao podnositelj i likvidator računa neistinitog sadržaja.

Uskok navodi da je tako 103 putna naloga ispunila kao da je stvarno obavila službena putovanja i pritom koristila svoje osobno vozilo, iako je, kako smatra Uskok, znala da to nije istina jer putovanja nije uopće obavila.

"Davorka Smoković je u 157 putnih naloga koji se odnose na doista obavljena službena putovanja navela kako je koristila svoje osobno vozilo iako je putovanja obavila koristeći službeno vozilo," ističe Uskok.

Putne je naloge, kako stoji u priopćenju, s neistinitim podacima podnijela na naplatu te joj je na osnovu odobrenih isplata po putnim nalozima i na ime putnih troškova isplaćeno ukupno 59.994 kuna, iznos za koji je oštetila Državni proračun RH. U optužnici je predloženo oduzimanje imovinske koristi od okrivljenice.

Podsjetimo, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić razriješio je u svibnju 2009. Davorku Smoković s dužnosti općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Pazinu nakon što je uhićena u akciji Ipsilon, zajedno s odbjeglim Draženom Golemovićem. (H/iPress)

davorka smoković uskok dorh optužnica istraga kriminal dražen golemović