Uređuje se Krvova placa: Prva faza gotova, slijedi nastavak radova

Uređuje se Krvova placa: Prva faza gotova, slijedi nastavak radova

4.3.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Protekle dane u našem gradu obilježilo je niz svečanih događaja povodom proslave Dana Labinske republike. Obilježavanje ovog za Labinštinu ali i cijelu Europu važnog datuma svake je godine posebno, a ove smo godine obilježili veliku, 99. obljetnicu.

Labinska republika obilježava se 2. ožujka u spomen na štrajk labinskih rudara koji je započeo okupljanjem šestotinjak rudara na trgu u Vinežu (Krvova placa) u znak prosvjeda protiv fašista. Bio je to revolt na zlostavljanje njihova sindikalnoga vođe Giovannija Pipana u Pazinu. Rudari su potom zauzeli rudnike i rudarska postrojenja te minirali prilaze oknima. Ovaj ustanak rudara smatra se prvim svjetskim antifašističkim ustankom, a naši su preci svojim postupkom obilježili Labin i Labinštinu te sve nas kao ponosne sljedbenike istih vrijednosti.

Upravo na mjestu s kojeg je Labinska republika pokrenuta, na Krvove place u ponedjeljak, 2. ožujka 2020.  godine  održavana je  komemoracija gdje se na dostojan način evocirao ovaj povijesni datum. Komemoraciju osim govora uzvanika uveličali su izvedbom „Kovarske himne“ i poezije labinskih pjesnika polaznici vineške osnovne škole Ivo Lola Ribar, a sve prisutne oduševili su i mali kovari iz Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac, odjeljenje Vrećari.

Ove je godine i Krvova placa izgledala svečanije. Naime, nakon brojnih izvedenih  investicija na području MO Vineža i velikih ulaganja u obnovu škole i izgradnju parkirališta te uređenje okoliša oko spomenika za što je Grad kroz protekle godine izdvojio više od milijun kuna, ove se godine dodatno uložilo u postavu usporivača prometa kraj škole te se uredilo i sam plato Krvove place.

Očišćen je okoliš, uklonjene su barake i nelegalno sagrađeni objekti a  kompletna površina je izravnjena i nasuta zemljom. Mjesto nekadašnjeg okna u jamu Vinež kao i ostali objekti nekadašnjeg rudnika zaštićeni su sigurnosnom ogradom.

Ovo potrebno uređenje rezultat je dobre i uspješne komunikacije između  svih uključenih strana, Grada Labina, Mjesnog odbora Vinež te građana koji su prihvatili inicijativu i svojim radom pomogli u ovoj fazi uređenja Krvove place.

Valja spomenuti i aktivistu, Šimu Martinovića koji je očistio nekadašnju „rudarsku pezu“ , a Grad Labin ogradio to mjesto sigurnosnim ogradama.

Proteklog se tjedna u Domu kulture na Vinežu osnovala i udruga građana za čijeg je predsjednika izabran upravo gospodin Martinović, a na čijoj su osnivačkoj skupštini prisustvovali zamjenica gradonačelnika Grada Labina, Federika Mohorović Čekada i predsjednik Mjesnog odbora Vinež, Bojan Batelić. Oni su pohvalili inicijativu građana Vineža te naglasili važnost  zaštite industrijske baštine, što  je jedan od prioriteta gradske uprave.

Tom su prilikom istaknuli kako su neposredno prije obljetnice Labinske republike završeni radovi na obnovi Šohta vrijedni 2,5 milijuna kuna, za što su sredstva osigurana iz EU fondova.  Grad Labin u ovoj će godini uložiti u projekt statičke sanacije rudarskih kupatila, projekt novog lifta kao dio šohta za spuštanje u podzemlje labinskog okna .  Time smo korak bliže stvaranju jedne veoma zanimljive turističke priče, jedinstvene u Europi i svijetu.

Ova faza čišćenja Krvove place uključivala je odvoz krupnog otpada građana prije početka rušenja, rušenje bespravno izgrađenih objekata oko šohta, čišćenje smeća i krupnog otpada, piljenje i orezivanje zelenila, odvoz otpada, dovoz i planiranje zemlje na očišćenoj površini oko šohta, zamjena daski na betonskim klupama, bojanje zida, dobavu i postavu ograde od pocinčanog pletiva visine 2 metra te postavu tabli opreza na tri pozicije. Radove je izvelo trgovačko društvo 1. MAJ d.o.o. Labin, a financirani su iz programa redovnog održavanja komunalne infrastrukture Grada Labina za 2020. godinu. Ukupna vrijednost navedenih radova je 68.000,00 kn plus PDV.

Grad Labin nastavlja s uređenjem te je u fazi izrade projekta sanacije vodotornja, a uskoro se očekuje i sadnja ukrasne živice duž Krvove place, a sve u želji da Krvova placa još uređenije dočeka 100-tu obljetnicu Labinske republike.

krvova placa dan labinske republike labinska republika šoht vinež uređenje