Urbanistički plan Rapca na prethodnoj javnoj raspravi

Urbanistički plan Rapca na prethodnoj javnoj raspravi

21.3.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

RABAC -Prema prijedlogu Urbanističkog plana Rapca, križanje Ulice Slobode s cestom prema gornjem Rapcu bit će premješteno i obnovljeno. Pročelnica gradskog Odjela za prostorno planiranje Anamarija Lukšić tvrdi da se zbog neprimjerenog i previsokog nagiba dio teretnih vozila ne može uspeti bez grebanja karoserije po asfaltu, a na novo raskrižje, čija bi se nova pozicija morala odrediti građevinskim projektom, i to u blizini postojećeg, nadovezat će se posredno i rabačka obilaznica.

Prijedlog Urbanističkog plana, koji je nedavno obrazložen na prethodnoj javnog raspravi namijenjenoj pravnim osobama, sadržavat će turističke i stambene zone iznad Girandelle, ali bi se trebala i rekonstruirati postojeća infrastruktura, posebno povećati kapaciteti za vodovod, telekomunikacije i struju. Nakon što se prijedlog uskladi s uredbom o zaštiti obalnog pojasa, najavljuje Lukšić, za 30-ak dana moglo bi doći do još jednog kruga prethodne javne rasprave.


Ipak, Rapčani koji su prisustvovali prvom krugu rasprave bili su rezervirani prema skorom početku gradnje, tj. uređenja nove ceste i raskrižja u Ulici Slobode. Mario Ilijašić u telefonskom razgovoru kazao nam je da bi rješenje bilo širenje postojeće trase za još jedan metar, jer zna se što znači raditi novu cestu - od otkupa zemljišta do pravne procedure.

Moglo bi se tako dogoditi da mnogi ne dočekaju početak gradnje te ceste.
Postojeća cesta od Ulice slobode do gornjeg Rapca te potom Labina slovi kao privremena već nekoliko desetljeća te su je Rapčani već ranije sami svojim sredstvima proširivali. Ona bi se po planu morala povezati s labinskim Katurama, gdje je »komadić« odvojka asfaltiran već nekoliko desetljeća, čekajući bolje dane.