[Upozorenje] U Labinu u 8:00 h -7 °C , snježi, temperature će još padati

[Upozorenje] U Labinu u 8:00 h -7 °C , snježi, temperature će još padati

3.2.2012. // iPress // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Snijeg je oko pola noći ponovo počeo padati u Puli. Uz buru koja je u opadanju pada sitni, suhi snijeg koji se počeo zadržavati na tlu. Temperatura je u 0.35 sati bila -3 stupnja. Slabog snijega bilo je i na Pazinštini i Labinštini.

Snijeg se tek ponegdje zadržao u tragovima.

U Istri, na sjevernom i srednjem Jadranu, te u Gorskom kotaru puše jak vjetar, povremeno s olujnim i orkanskim udarima. Zbog niskih temperatura u većem dijelu zemlje moguća je poledica, javlja Hrvatski autoklub koji vozače upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme.

Istra će, na temperaturama od -8 biti zaleđena najmanje do sredine idućeg tjedna. Najviše dnevne temperature teško da će se micati od 0 stupnjeva. Prognostičari DHMZ-a i idućih dana najavljuju mogućnost snježnih padalina, osobito u noći s petka na subotu, odnosno u prvom dijelu vikenda.

Zbog utjecaja ciklone s juga Italije sutra će doći do novog porasta naoblake i jačanja bure. Temperature zraka bit će još niže nego danas uz orkanske udare bure.

Pretežno oblačno, hladno i vjetrovito. U većini predjela padat će snijeg, osobito u Lici, Slavoniji te u Dalmaciji i Konavlima. Na južnom Jadranu očekuju se obilne oborine, većinom kiša, ponegdje uz poledicu te grmljavinu. Puhat će umjeren, povremeno i jak sjeveroistočnjak, na većem dijelu Jadrana jaka i olujna, na sjevernom dijelu na udare i orkanska bura, a na južnom jako i olujno jugo. Temperatura zraka uglavnom od -12 do -7, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana između -5 i 0, prognoza je DHMZ-a za petak.

Upozorenje HAK-a: Uz buru kao da je -20

Hrvatski autoklub upozorava vozače da će se tijekom sljedećeg vala hladnoće i snijega i kiše, koji se očekuju u većem dijelu unutrašnjosti te na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, voziti otežano, priopćio je danas HAK.

Vozače upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme te da - ako je moguće - odgode putovanje, dodaje se u priopćenju.

Za vikend će u cijeloj Hrvatskoj biti još hladnije, a vjetar - bura te sjeveroistočnjak nastavit će puhati nesmanjenom snagom. Snažna bura nije neuobičajena za ovo doba godine, no ova koja puše jedna je od snažnijih u posljednjih nekoliko godina. Na takvom vjetru subjektivan je osjećaj hladnoće tzv. "windchill" kao da je 20 stupnjeva ispod ništice, navodi HAK.

Zbog najavljene bure, jadranska magistrala može biti zatvorena, poglavito za vozila prve skupine, uglavnom od Bakra do Karlobaga, te u Dalmaciji. Ograničenja su vjerojatna i na autocesti A6 od Delnica do Kikovice, uz poremećaje u trajektnom prometu. U većem dijelu unutrašnjosti treba pripaziti na poledicu, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima, upozorava HAK.

Napominje kako je ujutro, kad su temperature niske, poželjno imati barem pola spremnika goriva kako ne se bi dogodila kondenzacija i zaledio sustav dotoka goriva. Zbog niskih temperatura, potrebno je ispitati ispravnost akumulatora, koji je jedan od najčešćih razloga zbog kojih zakaže motor, što je posebno izraženo u prvom naletu niskih temperatura, upozorava HAK.

Prilikom pokretanja vozila na niskim temperaturama, ako je akumulator nešto slabiji, dobro je pritisnuti kvačilo. Brave na automobilima treba zaštititi sprejem protiv zaleđivanja, a ako se one zalede, dobro ih je dlanom grijati da popuste. Gume oko vrata poželjno je također namazati nekim uljnim preparatom, preporučuje HAK.

U vožnji treba posebno pripaziti na nadvožnjacima i vijaduktima te u zavojima, a osobito na ulazu i izlazu iz tunela zbog opasnosti od poledice. Treba voziti opreznije, povećati razmak među vozilima, izbjegavati nagla kočenja ili ubrzavanja, a posebice pretjecanja. Kočiti valja što manjom silom i postupno kako bi se spriječilo proklizavanje kotača i ne smiju se raditi nagli pokreti (trzaji) upravljačem jer se vozilo može zanijeti.

HAK podsjeća da je u Hrvatskoj zimska oprema obvezatna kad je kolnik pokriven snijegom ili kad je na njemu poledica. Čine ju četiri zimska (ili M+S) pneumatika ili četiri ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i lanci za snijeg u prtljažniku pripremljeni za pogonske kotače.

Ako se ne može izbjeći putovanje, HAK savjetuje da se prije informirate o stanju u prometu i otvorenosti dionica cesta na stranici www.hak.hr, ili na broj telefona 062 777 777. Ako se dogodi nesreća ili ako uočite teškoće u prometu, nazovite pomoć na cesti na broj 1987, poručuje vozačima Hrvatski autoklub. (iPress)

 

Foto: Rabac pod snijegom, 1.2.2012, autor fotografije  Marko Franković

 

 

zima hladnoca snijeg bura vrijeme prognoza