Upozorenje: Stiže škura bura!

Upozorenje: Stiže škura bura!

8.3.2010. // IstraMet // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Snažno anticiklonalno polje nad sjeverozapadnom Europom osim dotoka hladnog zraka omogućava i ciklonalnu aktivnost u Sredozemlju. Zbog velikog razlika u tlaku zraka između anticiklone i ciklone koja će se približavati našem kraju sutra sredinom dana i poslijepodne zapuhati će olujna bura!

Ciklona će donostiti i vlažan zrak nad naše područje tako da oborine neće izostati. Više će ih biti prema obali te naročito nad otvorenim morem gdje može biti i većih količina. U unutrašnjosti će padati snijeg dok će uz obalu biti i kiše i snijega. Temperatature zraka biti će primjerenije siječnju a kretati će se između 0 i 4 stupnjeva Celzija. Dakle stiže prava škura bura!

 

Prije svega ponovno upozoravamo na olujnu i orkansku buru tokom sutrašnjeg dana i srijede.

Slabe će oborine najprije započeti na jugu i to već sutra poslijepodne a tokom noći dodatno će ojačati i proširiti se na cijelu Istru. Oborine će se nastaviti i tokom srijede.

Uz obalu se uglavnom očekuje kiša ali nije isključena ni pojava snijega naročito u prijepodnevnim satima. Upravo zbog kompleksnosti same sinoptičke situacije i “miješanja” zraka zbog bure teško je reći na kojoj će se nadmorskoj visini snježna granica nalaziti. Ipak najvjerojatnije će uz obalni pojas tokom dana padati susnježica tako da do stvaranja snježnog pokrivača nebi trebalo doći. Što se tiče snijega na obali najveće šanse ima područje sjevernije od Poreča.

U unutrašnjosti snijeg nije upitan, jedino je vrlo teško prognozirati količinu koja će pasti. Opće je poznata stvar da bura “suši” dio unutrašnjosti naročito područje sjevernije od Pazina tako da se i tu može očekivati najmanje oborina odnosno snijega. Najviše snijega moglo bi pasti na području Buja, Žminja i Tinjana kao što je uobičajeno u takvim situacijama.

Ukoliko možete svakako izbjegnite putovanje, nepovoljne će vremenske prilike vladati i u okolici.

 

vrijeme škura bura bura vremenske nepogode zima