[UPOZORENJE PU ISTARSKE] U požaru u naselju Medigi kraj Pićna izgorilo 50 komada vinove loZe

[UPOZORENJE PU ISTARSKE] U požaru u naselju Medigi kraj Pićna izgorilo 50 komada vinove loZe

31.3.2017. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

U posljednje je vrijeme zabilježen veći broj požara na otvorenom prostoru, od čega je u srijedu na području Policijske uprave istarske evidentirano osam požara. Na području Policijske postaje Pula-Pola dogodila su se četiri požara trave i niskog raslinja, i to na području mjesta Režanci, uz cestu Juršići-Gilešići, u naselju Munte u Premanturi i u Vitezićevoj ulici u Puli.

 

U mjestu Krmed na području općine Bale je također izgorjela trava i nisko raslinje, kao i u naselju Medigi na labinskom području, gdje je požar zahvatio vinograd nepoznatog vlasnika, kojom prilikom je djelomično nagorjelo oko 50 komada vinove loze.

 

Na pazinskom području dogodila su se dva požara. U naselju Vela Traba je 63-godišnjak spaljivao suho granje, dok je u mjestu Heki suho granje spaljivao 50-godišnjak. Muškarci su imali potrebnu dozvolu za spaljivanje, no u oba slučaja spaljivanje granja je izmaklo kontroli te se vatra počela širiti po poljoprivrednim površinama i zahvatila je suhu travu i nisko raslinje, no pritom nije nastala materijalna šteta. Protiv dvojice muškaraca podnosi se obavijest Inspektoratu PU istarske jer nisu poduzeli potrebne mjere zaštite.

 

Policijska uprava istarska podsjeća građane da je za svako loženje vatre na otvorenom prostoru potrebno pribaviti odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe.  Kako bi se spriječilo da se prilikom loženja vatre na otvorenom prostoru,  plamen proširi na druge objekte ili površine, potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti:

 

 

  • tvari koje se spaljuju moraju se odložiti na dovoljnu udaljenost od objekata i površina koje bi vatra i dim mogli ugroziti – vodova električne energije, javnih cesta, željezničke pruge, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata;
  • loženje vatre potrebno je izbjegavati u slučaju jačeg vjetra;
  • oko mjesta spaljivanja potrebno je očistiti odgovarajući sigurnosni pojas, a materijal koji se spaljuje preporuča se rasporediti na manje hrpe:
  • ovisno o količini tvari i površini koja se spaljuje, potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara;
  • uz mjesto spaljivanja potrebito je osigurati priručna sredstva za gašenje (lopate, vodu i dr.);
  • spaljivanje obavljati danju kada su za to pogodne vremenske prilike;
  • nakon spaljivanja potrebito je mjesto spaljivanja temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti;
  • u slučaju gubitka nadzora nad vatrom, ODMAH obavijestiti vatrogasce na broj telefona 193.

 

Foto: ilustracija

 

 

požar vatrogasci materijalna šteta vinova loza medigi