Upozorenje policije: Sigurno sudjelovanje pješaka u prometu

Upozorenje policije: Sigurno sudjelovanje pješaka u prometu

24.2.2012. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Kako bi se povećala sigurnost pješaka, kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u cestovnom prometu, a obzirom na prometne nesreće koje su se zaredale posljednjih dana, a u kojima su stradali pješaci, Policijska uprava istarska apelira na sve sudionike u cestovnom prometu da poštuju prometne propise i sigurnosna pravila.

Ove je godine, do 23. veljače na istarskim prometnicama stradalo ukupno 12 pješaka - jedan je smrtno stradao, dva su zadobila teške tjelesne ozlijede, a devet pješaka je lakše ozlijeđeno. Policijski službenici Policijske uprave istarske u narednim će danima planirati aktivnosti usmjerene na zaštitu pješaka u prometu, no ujedno i građanima skrećemo pozornost na aktualnu problematiku.

 

Podsjećamo vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu:

  • Usporite vozila kada se približavate pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik!
  • Zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz!
  • Ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu!

 

Ujedno podsjećamo pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu:

  • Koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže rubu kolnika!
  • Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga!
  • Ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom!
  • Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja!
  • Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem, i to tako da ne ometate promet vozila!

pješaci promet upozorenje