Upozorenje Meteoalarma: Istra jedina u opasnosti od vremenskih neprilika

Upozorenje Meteoalarma: Istra jedina u opasnosti od vremenskih neprilika

10.2.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Istra je opet posebna: nakon što je prošlog tjedna objavljena satelitska snimka koja pokazuje Istru kao jedinu oazu u regiji koja nije prekrivena snijegom, nova zanimljivost stiže sa specijaliziranog portala Meteoalram, s time da je Istra ovaj puta gotovo jedina u većoj opasnosti od vremenskih neprilika.

Naime, na internet stranici www.meteoalarm.eu, koja objavljuje meteorološke prognoze i upozorava na moguće ekstremno vrijeme diljem Europe, za sutra (subotu 11. veljače) crvenom su bojom u cijeloj Europi označeni jedino Istra, dio Slovenije i dio Dalmacije.

Crvena boja iznad nekog područja znači doslovce ovo: "Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere."

Danas bura, sutra snijeg moguć i u Puli

Prema podacima riječkog DHMZ-a, na području Istre i Sjevernog Jadrana trenutno vjetar pojačava, puše umjerena do jaka bura s olujnim udarima, pretežno je oblačno i u 11 sati u Puli je zabilježena temperatura od -2°C, koliko je bilo i u Pazinu. Ovakvo će vrijeme ostati do kraja dana, s time što je moguća i pokoja pahulja snijega nošena vjetrom.

Subota će biti snježna, ali uglavnom južnije od Istre. Ipak, prema sadašnjim proračunima, može se reći da je slab snijeg moguć i u Puli te južnoj Istri. I dalje će biti vjetrovito, uz jaku buru s olujnim udarima i vrlo hladno. Bura će slabiti tek u nedjelju, a u ponedjeljak će se moći govoriti o laganom porastu dnevne temperature zraka, kazuje prognoza za Sjeverni Jadran riječkog DHMZ-a.

Pozivamo čitatelje koji su zabilježili vremenske neprilike, koje nas pogađaju ovih dana, da nam pošalju fotografije e-mailom na portal@glasistre.hr.

Upozorenje vozačima ribarima i nautičarima

Budući da se iduća dva dana u Istri očekuje snijeg i olujna te na udare i orkanska bura, a na kolnicima pojava poledice, istarska policija pozvala je stanovnike Poluotoka da ne kreću na put bez zimske opreme te da se informiraju o stanju i prohodnosti na cestama, kao i da se pridržavaju propisanih zabrana i ograničenja u prometu.

Osim što je način vožnje potrebno prilagoditi uvjetima na cesti, nužno je pripremiti i vozilo za zimske uvjete vožnje. Vozači se upozoravaju na zakonsku obvezu korištenja zimskih guma, a što se tiče ljetnih, obvezno je da imaju utore od četiri milimetra na svim kotačima. Posebno treba obratiti pozornost na stanje guma i tlaka u njima.

Prije kretanja na put, u slučaju napadanog snijega, obvezno je čišćenje svih stakala i krova vozila. Lanci za kotače moraju biti u pripravnosti ukoliko budu proglašeni zimski vremenski uvjeti, a brzinu kretanja valja prilagoditi uvjetima na cestama. Nisu poželjna nagla kočenja, kao ni nagla okretanja upravljača te pretjecanja drugih vozila.

Nautičarima i ribarima se nikako ne preporučuje isplovljivanje budući da je najavljena olujna i orkanska bura. Jednako upozorenje vrijedi za podvodne aktivnosti, odnosno ronjenje. (M. S.)

 

meteoalarm vrijeme zima hladnoca