UO Labin: Poziv obrtnicima na Sajam poslova u Puli - Obrtnik ste? Kako zasposliti radnika i bez zasnivanja radnog odnosa

UO Labin: Poziv obrtnicima na Sajam poslova u Puli - Obrtnik ste? Kako zasposliti radnika i bez zasnivanja radnog odnosa

15.10.2013. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Hrvatski zavod za zapošljavanje pružio nam je mogućnost posredovanja između obrtnika i mladih, pri korištenju mjere stručnog osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Ovom mjerom svi obrtnici koji obavljaju obrte vezane za majstorski ispit (automehaničari, zidari, frizeri... ) imaju mogućnost primiti radnika bez zasnivanja radnog odnosa uz trošak samo zdravstvenog osiguranja (372 kn mjesečno).

Osobe koje prijave svoj interes mogu koristiti ponudu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da se njihov obrt promovira na Sajmu poslova te pomogne u pronalasku kontakata i provođenju procedure korištenja mjere.
Šteta je ne iskoristiti ove poticaje primjenjive na sve obrte vezane za majstorske ispite te molimo da nas povratno obavijestite do četvrtka, 17.10.2013.godine ukoliko biste željeli iskoristiti ovu mogućnost .
 

U nastavku citiramo ponudu HZZZ Područni ured Pula:


Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured u Puli organizira, koncem listopada, Sajam poslova na kojem će biti promovirane i potpore za zapošljavanje.
Između ostalog, želimo promovirati mjeru Stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa za obrtnička zanimanja. Za hrvatsko je tržište obrtništvo i te kako bitno pa je ovo jedna od mjera koja će pokrenuti zapošljavanje u obrtništvu kao i otvaranje novih obrta.
Cilj je stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, omogućavanje mladim osobama - bez iskustva ili s nedostatnim iskustvom u zvanju - polaganje majstorskog ispita. Dakle, zanimljivi su nam obrtnici koji mogu zaposliti mlade ljude obrtničkih zanimanja koja podliježu polaganju majstorskog ispita kod samozapošljavanja.
Mladim polaznicima Hrvatski zavod za zapošljavanje plaća mirovinsko osiguranje za vrijeme stručnog osposobljavanja za rad u najdužem trajanju od 3 godine te zdravstveno osiguranje u trajanju od 1 godine.
Dakle, ukoliko poslodavac - obrtnik odluči mladu osobu primiti na stručno osposobljavanje za rad dulje od 1 godine, a maksimalno do 3 godine - njegov jedini trošak jest uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje u najduljem trajanju od 2 godine (trenutno je to iznos od 371,71 kn mjesečno).
Polazniku stručnog osposobljavanja za rad Hrvatski zavod za zapošljavanje isplaćuje još i mjesečnu novčanu pomoć u iznosu od 1.600,00 kuna te troškove prijevoza u visini stvarnih troškova, a u maksimalnom iznosu od 1.000,00 kuna.


Na Stručno osposobljavanje za rad mladu osobu može primiti svaki obrtnik koji:
§ u posljednjih 6 mjeseci nije donio odluku o otpuštanju radnika temeljem poslovno uvjetovanog otkaza,
§ posluje najmanje 6 mjeseci,
§ nema dugovanja prema evidencijama koje vodi Ministarstvo financija - Porezna uprava ili ima Rješenje o odgodi naplate duga po osnovi poreza i doprinosa prema posebnim propisima, ukoliko poslodavac ima nepodmirenih obveza po osnovi poreza i doprinosa prema posebnom propisu.

Svjesni činjenice da veliki broj obrtnika i dalje ne zna za ovu mogućnost, činjenice da nemaju vremena pratiti sve novine i mogućnosti koje im se nude, te činjenice da ne mogu i neće moći biti na sajmu poslova - spremni smo preuzeti obavezu da mi - Hrvatski zavod za zapošljavanje - na sajmu prezentiramo posjetiteljima - nezaposlenima mogućnosti i potrebe pojedinih obrtnika koji mogu i žele primiti mlade ljude na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa.
Mi ćemo - uz prethodnu suglasnost naravno - na prigodnom štandu predstaviti obrtnika (njegovu djelatnost i obrtnička zanimanja za koja može osigurati stručno osposobljavanje) i prikupljati ponude mladih nezaposlenih osoba zainteresiranih za stručno osposobljavanje u konkretnom obrtu.
Nakon sajma povezati ćemo zainteresirane osobe i obrtnike i ukoliko dogovore suradnju krenuti u postupak dobivanja potpore.
Nadamo se da ćete prepoznati prednosti ove mjere jer upravo i samo obrtnici mogu omogućiti učenje, prenijeti svoja znanja i tako sudjelovati u stvaranju budućih majstora.

sajam poslova poslovi volonteri obr uo labin udruženje obrtnika društvo