UO Labin: obavijest o Špekulativnom formiranju zaliha poljoprivrednih proizvoda

UO Labin: obavijest o Špekulativnom formiranju zaliha poljoprivrednih proizvoda

23.5.2013. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Danom ulaska u Europsku uniju, Republika Hrvatska bit će obvezna početi primjenjivati Uredbu koja propisuje način utvrđivanja stanja zaliha šećera te prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda u cilju zaštite i sprječavanja od mogućeg špekulativnog gomilanja zaliha šećera i određenih poljoprivrednih proizvoda navedenih u uredbi.

Zbog razlika u carinskim stopama na određene proizvode, u trenutku nakon ulaska u EU postoji mogućnost za špekulativno trgovanje istima, a što može prouzročiti ozbiljne poremećaje u ukupnom trgovanju. Poučena neugodnim iskustvima iz prošlih godina, EU komisija donijela je Uredbu kojom se propisuje obveza utvrđivanja zaliha prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda navedenih u spomenutoj Uredbi, kako ne bi došlo do značajnijeg povećanja zaliha tih proizvoda neposredno pred ulazak određene zemlje u EU.

Stoga će pravne i fizičke osobe koje trguju, proizvode ili na bilo koji način u  proizvodnji koriste neke od proizvoda navedenih u Uredbi biti obvezni količinu istih popisati i dostaviti nadležnom tijelu – u ovom slučaju Carinskoj upravi.

Hrvatska obrtnička komora još uvijek pregovara s Ministarstvom poljoprivrede da se male trgovce, proizvođače i ostale primjerene izuzme od obveze popisivanja zaliha te je vrlo vjerojatno da će većina malih obrtnika biti izuzeta od ove obveze. Također, pregovara se i o postocima tolerancije za određene proizvode ukoliko se iz određenih razloga utvrde odstupanja u godišnjim količinama zaliha.

Način popisivanja zaliha ovih proizvoda još se uvijek definira, ali za sada je najsigurnije da će se na posebnom obrascu utvrditi računovodstvena vrijednost zaliha na dane: 1.7.2010., 1.7.2011., 1.7.2012. i 30.6.2013. Odnosno, ako je to zbog specifičnosti poslovanja potrebno (pojava vršnih zaliha),  za određene proizvode bit će moguće promatrati zalihe ne samo na jedan datum prethodnih godina, nego i kao prosjek prvih 6 mjeseci.

Donošenje uredbe očekuje se krajem svibnja 2013., a obrasci bi trebali biti popunjeni i dostavljeni i periodu od 1.7. – 15. 8. 2013. Molimo sve obrtnike koji se bave trgovinom ili proizvodnjom prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda da prate obavijesti HOK-a kako bi na vrijeme znali jesu li obvezni i na koji način utvrditi zalihe ovih proizvoda.

Kontrola će se vršiti slučajnim odabirom ili u sumnjivim slučajevima, na ustanovljene prekomjerne zalihe plaćat će se naknada u državni proračun RH (iznos carine). 

Naglašavamo: bitno je da se ne formiraju zalihe poljoprivrednih ili prehrambenih proizvoda značajno veće od prosjeka prijašnjih godina, a koje će biti utvrđene na dan 31.6.2013.  stoga što bi navedeno moglo izazvati sumnje Carinske uprave.  Savjet se najviše odnosi na šećer ili češnjak jer su kod tih proizvoda razlike u carinskim stopama najviše, te će se stoga i kretanje zaliha ovih proizvoda najviše kontrolirati.

 

 

UO Labin, PR

 

 

uo labin gospodarstvo poduzetništvo obrt zalihe