Stampar M - Stampar

United Festival i Rabac Summer Festival - dvije zasebne manifestacije

United Festival i Rabac Summer Festival - dvije zasebne manifestacije

21.6.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

»Istra će od ove godine biti bogatija za još jedan festival - United Festival, koji će organizirati tvorci Istra Rock Festivala i Rabac Summer Festivala. Tako će se ovog ljeta Labin opet naći na karti velikih kulturnih priredbi koja će ugostiti jednu od najvećih zvijezda rock i elektro kulture: od 18. do 28. srpnja održat će se festival koji spaja dva u jedan - elektroniku i rock«. Bio je ovo početak članka o novom labinskom megafestivalu objavljen u našem listu 8. ožujka.
Međutim, danas je stvar potpuno drugačija. Organizator Rabac Summer Festivala, pulska tvrtka Balance FM, demantirala je udruživanje ovih dviju manifestacija.


- To je jedna velika obmana da se spajaju Rabac Summer Festival i Istra Rock Festival i da nastaje taj nekakav United Festival. Međutim, to nema nikakve veze jedno s drugime. Rabac Summer Festival, kao i prijašnjih godina, održat će se na plaži Girandella u Rapcu od 25. do 27. srpnja, dok će dio zbivanja biti u Labinu na Dubrovi, kaže Dušan Krišović iz Balance FM-a i dodaje da nikada nisu vođeni pregovori o udruživanju ova dva događaja.
S druge strane, Patrik Čekada, organizator Istra Rock Festivala, koji je svoje prvo izdanje doživio prošle godine, tvrdi da će se United Festival ipak održati i to u Labinu, ali s ponešto drugačijom koncepcijom od prvotno najavljene.


- United Festival će se održati i on će biti spoj već najavljenog Istra Rock Festivala, zatim našeg novog projekta nazvanog Summer Festival te Labin Art Republike. Termin održavanja je od 18. do 28. srpnja u Labinu, kaže Čekada.
Iako je bilo najavljeno i da će Rabac Summer Festival biti dio Uniteda, Čekada objašnjava zašto je došlo do promjene.
- Bio sam organizator Rabac Summer Festivala od 2001. do 2006. godine. Tada sam 2005. počeo surađivati s jednim kolegom koji me prevario i registrirao pod sebe ime Rabac Summer Festivala i danas se vodi proces gdje će se ubrzo sve riješiti. Nisam lud da nešto što je moje i što smo svi mi Labinjani stvarali godinama, damo nekome drugome. Budući da spor još traje, odlučili smo promijeniti ime iz »Rabac Summer Festivala« u samo »Summer Festival« i napraviti novi brend. Mislim da će se uskoro sve riješiti i da će Rabac Summer Festival opet sljedeće godine oživjeti pod starim geslom, kako ga Labinjani znaju, a to je »Festival za sve generacije«. Neće to biti klasičan party, kao što je ove godine, nego će bit kao nekad, s više vrsta glazbe za sve generacije, jer nisam samo ja napravio taj festival, napravili su ga oni Labinjani koji više ne idu na njega jer je izgubio svoju srž, kaže Čekada.


Na pitanje o kojoj se osobi radi s kojom se sada spori, nije želio otkriti, ali nam je dao broj mobitela na kojem smo dobili Dušana Krišovića.
- Ime »Rabac Summer Festival« u vlasništvu je tvrtke Balance FM i to se može provjeriti u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, kaže Krišović napominjući da nije u sudskom sporu oko imena festivala budući da imaju rješenje da su vlasnici tog brenda, a »navodni sudski spor koji je u tijeku treba potvrditi činjenicama, a ne lažima kao i uvijek. Čak naprotiv, isti je pokušao ukrasti i bespravno zaštititi logotip festivala, no nije uspio budući da je bio odbijen od strane DZIV-a, za što, za razliku od njega, imamo papirnate dokaze«, ističe Krišović. Također je objasnio kako je došlo do suradnje s Čekadom.


- Zajednički smo prije radili na ovom projektu, međutim zbog njegove neozbiljnosti i prijevara, koje su postale nesnosne, a vrlo dobro su poznate već svima, pa tako i firmama i ljudima s kojima smo surađivali, kaže Krišović dodajući da će se nažalost ove godine ova dva vrlo jaka festivala održati u istom terminu.
- Zato što netko iz vlastitih razloga želi napakostiti nama, ne želim pomaknuti cjelokupni festival koji se planira već dugo. On je točno znao da mi planiramo festival održati u tom terminu, i on je namjerno izašao prije nas s datumom da bi napakostio nama, kaže Krišović. Čekada to opovrgava.
- On je radio meni iza leđa, nabijao nam probleme te prijavio ime festivala kao njegovo, ali tek 2007. kad mu je isto odobreno od strane Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo. U to vrijeme nisam bio u Hrvatskoj, već u Singapuru. United Festival planira se od kolovoza prošle godine, budući da su prošlogodišnji i ovogodišnji organizatori Rabac Summer Festivala izjavili da ga vise neće radit. Njegovi kolege javno su izjavili da ove godine namjerno rade festival samo da se napakosti nama, kaže Čekada.


Budući da se još od ožujka u medijima najavljivalo da će dio United festivala biti i Rabac Summer Festival, upitali smo Krišovića zašto do nedavno nisu reagirali i odmah na početku opovrgnuli ujedinjenje s Istra Rock Festivalom.


- Pustili smo ga govori o ujedinjenju festivala da bi vidjeli koja je njegova tendencija i koliko daleko je spreman otići, ističe Krišović. Osim toga, smatra da Čekada šteti glazbenoj sceni. Naime, United festival će 26. srpnja omogućiti besplatan ulaz za sve djevojke, što je, kako kaže Krišović, »tendenciozna namjera rušenja konkurentnog festivala na nelojalan način«.
Osim pitanja koji će se svi festivali udružiti u United, ovu novu manifestaciju mučio je još jedan problem. Naime, vodstvo raškog RKUD-a Rudar, koje već desetljećima priprema smotru narodne glazbe Labinske konti, u svibnju je poslalo dopis labinskoj Turističkoj zajednici gdje su se požalili da će se njihova manifestacija te United Festival održati istu večer na praktički istom mjestu.
I organizatori i United Festivala i Rabac Summer Festivala kažu da neće biti nikakvih problema.
- Mi smo i prošle godine održali festival u istom terminu i nije bilo nikakvih problema. Osim toga, pomogli smo im malo u organizaciji i sve je prošlo bez problema, kaže Krišović. Slično kaže i Čekada.
- Sve je riješeno. Postignut je dogovor da će se naredne godine sve to spojiti u jedan veliki projekt. Iako se oba događaja održavaju u istom terminu, ali na drugom mjestu, tako da nećemo smetati jedni drugima, kaže Čekada.
Budući da je sada očito da je nešto krenulo po zlu u organizaciji, sve tri manifestacije – United Festival, Rabac Summer Festival i Labinske konti održat će se gotovo u istom terminu. Iako se tvrdi da jedni drugima neće smetati, tek će publika koja bude posjetila neki od ovih događaja moći to potvrditi. Iako je sada kasno za ikakve promjene, naredno ljeto je još daleko te je na organizatorima obveza, barem prema svojoj publici, da idući put usaglase termine.

Roberto LICUL

United Festival Istra Rock FestivalRabac Summer Festival Balance FM Patrik Čekada Dubrova elektronika Patrik Čekada Duško Krišović Dubrova