UMJETNOST I KULTURA ZA MLADE - "Iznad zemlje” - umjetnički program za mlade 2. Bijenala industrijske umjetnosti

UMJETNOST I KULTURA ZA MLADE - "Iznad zemlje” - umjetnički program za mlade  2. Bijenala industrijske umjetnosti

10.5.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U sklopu 2. Bijenala industrijske umjetnosti koje će se od 21. srpnja – 28. listopada 2018. održati u Labinu, Raši, Vodnjanu, Puli i Rijeci, u sklopu projekta Rijeka – EPK 2020, Labin Art Express XXI i kustoski kolektiv WHW organiziraju i provode poseban umjetnički program za mlade od 15-25 god. (učenici i studenti, pripadnici nacionalnih manjina, invalidi i nezaposleni), pod nazivom „Iznad zemlje“. Više od 300 mladih imati će mogućnost sudjelovanja u višednevnim umjetničkim rezidencijama i radionicama pod vodstvom domaćih i stranih  umjetnika, učesnika bijenala. Konačni rezultati ovog programa, koji započinje već u svibnju o.g. radionicom umjetničke grupe ŠKART u Puli (8.-10.05.), biti će predstavljeni na 2. Bijenalu industrijske umjetnosti.

 

NAKON RADIONICE ŠKARTA U PULI, HRVATSKI UMJETNIK MARKO TADIĆ ODRŽATI ĆE OD 16. - 18. SVIBNJA 2018. (SVAKOG DANA OD 17-20 SATI), U KuC-u „LAMPARNA“ LABIN, 3-DNEVNU UMJETNIČKU RADIONICU. SUDJELOVANJE JE BESPLATNO, A ROK PRIJAVE JE DO 14.05.2018. U 15 SATI, NA E-MAIL: igor@lae.hr ILI TEL: 095 840 2666!

 

Umjetnik će pripremiti i održati interaktivnu video radionicu tijekom koje će mladima približiti ovaj umjetnički medij, zajedno s njima eksperimentirati u zadanom umjetničkom formatu te bilježiti određeni, lokalni društveni kontekst iz specifične perspektive mladih. Osim prikupljenih i snimljenih materijala te stečenog iskustva, jedan od rezultata radionice biti će i produkcija novog, participativnog umjetničkog rada Marka Tadića koji će biti predstavljen na izložbi Bijenala u Raši.

Trodnevna radionica sastoji se od: dogovora umjetnika i učesnika o konceptu filma/videa (1. dan), kreiranja video arhiva od materijala kojeg će korisnici sami pronaći i snimiti vlastitim foto-aparom ili mobitelom (2. dan), a nakon toga zajedno s umjetnikom – voditeljem radionice, montirati u formi kratkog filma ili video rada (3. dan). 

 

Marko Tadić (r. 1979., Sisak) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Firenci u Italiji. Izlagao je na nizu samostalnih i skupnih izložaba u Osijeku, Dubrovniku, Sisku, Velikoj Gorici, Zagrebu, New Yorku, Berlinu, Ljubljani, Beogradu, Kasselu, Regensburgu, Frankfurtu, Beču, Los Angelesu, Nottinghamu itd. Dobitnik je više nagrada: godišnje Nagrade Vladimir Nazor 2015., treće nagrade T-HT MSU (Zagreb, 2010.) i Radoslav Putar (Zagreb, 2008.). Tadićeva zaokupljenost odbačenima stvarima i sklonost razradi narativnih prosedea u mediju animacije i multimedijalnih instalacija ima svoje podrijetlo u književnosti, filmu i osobito u mediju radio-drame. Uz vlastite umjetničke radove, Marko Tadić kontinuirano radi s djecom i mladima na programima koji im približavaju medije animacije i videa kao pristupačne alate koji su otvoreni umjetničkom eksperimentiranju i izrazu.

Zajedno sa Tinom Gverović predstavlja Hrvatsku na ovogodišnjem likovnom Bijenalu u Veneciji.


Projekt “Iznad zemlje” ukupne vrijednosti 648.240.93 HRK, koji traje od travnja 2018. do veljače 2019., s iznosom od 551.004,79 HRK sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.–2020.

Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Labin Art Expressa XXI.