Umjetnik iz Rapca Alen Floričić izlaže u zagrebačkoj Academiji moderna

Umjetnik iz Rapca Alen Floričić izlaže u zagrebačkoj Academiji moderna

1.10.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Izložba u Academiji modernoj gdje Alen Floričić predstavlja svoj novi ciklus slika ustvari je prvo predstavljanje slikarskog opusa ovog autora zagrebačkoj publici. Alen Floričić renomirani je video umjetnik koji je svojim specifičnim video izričajem stekao značajnu afirmaciju, ali je daleko manje poznata činjenica da je on svoj umjetnički put započeo sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća upravo slikarstvom; platnima slikanim stanovitim postmodernističkim manirizom. Uskoro potom, 1997.godine, Floričić je osmislio Oblik, tijelo ili lik amorfne forme poput elementa puzzle slagalice ili otiska stopala. Oblik se prvi put javlja kao otisak u sapunu, plastički zapis koji nužno asocira na ljudsko stopalo, a može se očitati i kao umjetnikovo htijenje za ostavljanjem jasnog autorskog traga. Koliko je to točno, govori činjenica da taj Oblik u Floričića uskoro postaje izvjestan autorski potpis jer će se kao lajt motiv pojavljivati u njegovim budućim serijama za koje je karakteristično gomilanje iste forme u različitim tehnikama i materijalima da bi ga konačno ustalio u svom slikarskom izrazu.

Floričić je u svom dosadašnjem umjetničkom opusu pokazivao iznimnu naklonost redukcionizmu te se lišen deskriptivnih elemenata bavio samom biti umjetničkog djela, na tragu teze o umjetnosti kao egzistencijalnoj, a ne estetskoj kategoriji. Takav stav već je zarana potvrdio svojim skulpturalnim, ambijentalnim i slikarskim radovima, da bi ga sustavno provodio i u svom video stvaralaštvu.

Nakon niza godina izuzetno uspješnog rada u mediju video umjetnosti Floričić se prije nešto više od dvije godine ponovo vratio svom Obliku i slikarskom izrazu. Međutim taj povratak se odnosi isključivo na izražajni medij, ali nikako i na autorove umjetničke postulate i misaoni princip. Postupak multiplikacije karakterističan je i u Floričićevom slikarstvu i video opusu, kao što su u oba medija evidentna i njegova autorefleksivna umjetnička polazišta. U video produkciji autoreferencijalan je sam umjetnički postupak gdje autor kroz svoj lik. koji je najčešće i jedini protagonist video rada, postavlja problemsku suštinu radnje, polemizira sam sa sobom ali i okolinom kojoj pripada. U slikarstvu će Floričić, ponovo koristeći i multiplicirajući svoj davno osmišljeni Oblik, sada u serijskim nizovima s nijansama sive boje, istraživati i analizirati suštinu slikarstva, odnosno neevokativnim likovnim jezikom polemizirati će sa slikarstvom kao činjenicom. Floričić nizove svog Oblika slika na kvadratnom zadanom formatu (100 x 100 cm), na pažljivo uokvirenoj bijeloj ili crnoj pozadini. Sam Oblik je pikturalno definiran između te dvije neboje, dakle on je siv i gradira od zagasito sive (blizu crne) do otvoreno sive (skoro bijele) boje. Oblik je jedini subjekt slike, on bez sumnje predstavlja znak, ali ne i simbol. Simbolike u tim radovima nema, kao što u tim slikama nema ničeg narativnog, deskriptivnog ili ekspresivnog. Odsutno je transponiranje ikakvih psihičkih i emocionalnih stanja na površinu slike. Takve karakteristike ne nalazimo u Floričićevim video radovima te ove njegove slike možemo promatrati i kao autoreduktivni postupak gdje će Alen u svojevrsnom svojstvu analitičara propitivati mogućnosti čistog slikanja odnosno suštinskog procesa nastanka slike. Floričićeve nove slike sadrže jasan duhovni predznak koji je na granici analitičkog i kontemplativnog jer će autor sustavno raščlanjujući elementarna i primarna slikarska sredstva nužno doći do novih razmišljanja i nikad do kraja zaokruženih zaključaka o samoj suštini i bitku umjetnosti, što je sukladno njegovom cjelokupnom dosadašnjem autorskom djelovanju.

 

Mladen Lučić

  

ALEN FLORIČIĆ - rođen 1968.u Puli; diplomirao Likovne umjetnosti, smjer kiparstvo na Pedagoškom fakultetu u Rijeci; završio poslijediplomski magistarski studij (MA) Videa i novih medija na Akademiji za likovne umjetnosti i oblikovanje u Ljubljani; radi kao profesor na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli te kao vanjski suradnik na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci (viši asistent na kolegiju Novi mediji); Izlagao je na velikom broju samostalnih i skupnih koncepcijskih izložbi u zemlji i inozemstvu, između ostalog u Centru za Suvremenu umjetnost PS1 u New Yorku, Kunsthalle Bethanien u Berlinu, Rennaisance society u Chicagu i drugdje; bio je jedan od predstavnika Hrvatske na 51. Biennalu u Veneciji 2005; za svoj je rad dobio više nagrada između kojih Nagradu Riviere na  Biennalu mladih u Rijeci (1991.), Grand Prix 25.Salona mladih  u Zagrebu (1998.), dva puta uzastopce 2. nagradu Zagrebačkog Salona ( 2005 i 2007.), 2. Nagradu izložbe „Tu smo" u Puli (MSUI, 2010.) i druge.; živi i radi u Labinu i Puli.

Ova izložba je u organizaciji Academie Moderne,a realizirana je sredstvima Ministarstva kulture RH i Istarske županije.

 

academia moderna

alen floričić, slike

u utorak, 2. listopada 2012. u 20 sati

izložba ostaje otvorena od 2. 10. - 13. 10. 2012.
radno vrijeme galerije uto-sub 14-19 h

 

       

U privitku:  Alen Floričić, bez naziva, 2012., akril na platnu, 100x100 cm (detalj)

alen floričić akademia moderna umjetnost slike