Umjetnička škola M.B. Rašana svečanim koncertom proslavila svoj dan

Umjetnička škola M.B. Rašana svečanim koncertom proslavila svoj dan

11.12.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Matko Brajša Rašan jedan je od onih zaslužnih pregalaca čije bi ime danas trebalo nalaziti svoje zasluženo mjesto na stranicama naše novije glazbene povijesti. Uz skladateljski rad u kojemu folklorni elementi predstavljaju idiomski sadržaj individualnog umjetničkog izričaja, taj nas je istarski glazbeni velikan zadužio istraživanjem istarsko-primorskog folklora, melografskim, skladateljskim i publicističkim radom te promicanjem intenzivnog glazbenog života organiziranjem koncerata i sudjelovanju u njima kao instrumentalist, dirigent i pjevač. Rođen je u prosincu 1859., a njegovo ime nosi labinska Umjetnička škola, koja svake godine tim povodom organizira svečani koncert.

Bilo je tako i ovoga puta, 10. prosinca 2018., kada su nadahnuti izvođači svojim sugrađanima i svim dragim gostima priredili doista veličanstveni koncert. Na samome početku koncerta ravnateljica škole, Melita Lasek Satterwhite, čestitala je učenicima i učiteljima na svim lijepim rezultatima i uspjesima te zahvalila roditeljima i svoj vjernoj publici na svesrdnoj podršci. "Ovo je četvrta obljetnica od kako škola djeluje kao samostalna ustanova, čiji je broj učenika svake godine u blagome porastu te ih danas škola broji ukupno 327. Planova i želja za daljnji napredak ima još puno, poput proširenja djelatnosti na srednjoškolski program, kao i glazbeno i plesno obrazovanje za odrasle te polaznike treće životne dobi, i nadamo se da ćemo ih, uz podršku našeg Osnivača – Grada Labina, uspjeti realizirati u skoroj budućnosti" – istaknula je.

Prigodnim govorom obratio se i Borjan Batagelj, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina, koji je čestitao na impresivnom broju polaznika te zahvalio ravnateljici i učiteljima što djecu s tako puno ljubavi uvode u jednu od najljepših aktivnosti kojom se čovjek može baviti, a to je glazba i ples.

Kakva je bila ova glazbena i plesna večer, na samome je početku pjesmom Perfect Edwarda Sheerana sjajno dočarao pjevački zbor, uz klavirsku pratnju Kristine Puh Leko i pod ravnanjem Diane Macan. Komorni sastavi izvodili su djela različitih glazbenih razdoblja i stilova, a izvođači su bili iz svih dobnih skupina, od prvog do završnog razreda osnovne glazbene i plesne škole, sve do onih malo starijih, ali jednako radoznalih polaznika jazz odjela i zaljubljenika u glazbu, koji su izvedbom jazz standarda Cantaloupe Island pokazali svoje zanimanje prema drugim vrstama glazbe van uobičajenog školskog programa klasične provenijencije.

Veliku predanost, posvećenost i uvjerljivost u svakome segmentu plesne koreografije koja gledatelje potpuno okupira, kroz tri su točke, na koreografiju Vitalija Kloka i Melite Spahić Bezjak, pokazale učenice suvremenog plesa iz Labina i Područnog odjela Lovran te one najmlađe, polaznice plesne igraonice. Posebno je dojmljiv bio nastup drage gošće, Elis Lovrić, svestrane umjetnice i istinske zaljubljenice u jezik i umjetnost, rodom iz Rapca, koja spajajući te svoje strasti pridonosi očuvanju jezika i tradicije. Jedinstvenost njezina glazbenog izričaja, u kojemu se spaja zvuk gitare, istarski mentalitet i labinska cakavica, pružio je upravo nezaboravan glazbeni ugođaj, onkraj svakog pokušaja njegove verbalizacije.

Jedan sasvim novi glazbeni svijet, u drugome je dijelu koncerta otvorio ansambl gitara pod vodstvom Petra Koroljevića, izvevši skladbu Morenita do Brazila talijanskoga gitarista Giuseppea Farrauta, a da su učitelji labinske umjetničke škole i dobri skladatelji koji pomno biraju i pripremaju skladbe za svoje učenike pokazao je kvintet Bambići izvedbom trećeg stavka skladbe The Ocean Marijana Lincmajera.

Poštivanje kanonskih skladateljskih imena iz povijesti glazbe, uz neizostavnu otvorenost spram raznolikih glazbenih svjetova današnjice, labinska je umjetnička škola pokazala i putem svojih područnih odjela. Petinum band PO Potpićan, koji vodi Marijano Atanasković, izveo je Andersenov Blue tango, izvorno instrumentalnu skladbu, koja svoju popularnost duguje kasnijim vokalnim izvedbama. Osim toga, zahvaljujući vokalnoj skupini i eMBeR bandu PO Buzet, pod vodstvom Nikole Lovrinića, kao hommage Oliveru Dragojeviću, labinskom kino dvoranom orila se Runjićeva Malinkonija, da bi u ritamskome crescendu sve kulminiralo planetarnim hitom Wake me up, u izvedbi Combo banda PO Lovran koji vodi Tonči Trinajstić.

Ljepota orkestralnog zvuka uz prateće vokale i pjevača Rafaela Santalezu udružili su se na samome kraju u tehnički dotjeranoj i maštovitoj interpretaciji Massimovog hita Traži me, u izvedbi mješovitog orkestra škole pod ravnanjem Tomislava Novaka. Pregršt heterogenih glazbenih i plesnih točaka od kojih je satkan ovaj koncert, omogućio je i različite izvedbene nijanse, obogativši na pozornici duha sve izvođače koji su svoje izvedbe pripremali s velikim entuzijazmom, kao i publiku koja je to znala nagraditi gromoglasnim pljeskom.

Labinska umjetnička škola tako je još jednom pokazala kako se ovakvo bogatstvo iz riznice umjetničke kreativnosti, s puno poštovanja, radosti i ljubavi, izravnim vizualnim, slušnim i izvođačkim doživljajima na pravi način prenosi novim generacijama glazbenika i plesača.

Nikola Lovrinić


Fotografije
umjetnička škola matko brajša rašan uš matko brajša rašan glazba glazba dan škola koncert nikola lovrinić elis lovrić