Umirovljeniku iz Raše mirovina 56 kuna, HRT mu uzima trećinu

Umirovljeniku iz Raše mirovina 56 kuna, HRT mu uzima trećinu

10.2.2010. // 24 sata // Objavljeno u kategoriji Društvo

Rudolf Bošnjak (68) iz Raše kraj Labina ima mirovinu 56,60 kuna. Nije plaćao televizijsku pristojbu pa mu je stigla ovrha na tu mirovinu. U korist HTV-a ustezali su mu trećinu te “crkavice”. Ovrha je prestala sudskom odlukom Općinskog suda u Labinu 6. srpnja prošle godine. Ovrhovoditelj (HRT) je izvijestio sud da povlači ovršni prijedlog jer su dugovanja podmirena.

- Skidali su mi trećinu mirovine četiri godine jer nisam plaćao pristojbu. Zašto bih i plaćao kad je signal nikakav. Mirovinu od 56,60 kuna imam na osnovu godine i pol radnog staža koji sam stekao u Raši kao vlasnik prijevozničke tvrtke. Tvrtku sam zatvorio jer mi se u starosnoj mirovini oduzima profesionalna dozvola. U Rašu sam se doselio 2000. godine iz Tuzle, gdje sam radio 39 godina u koksari Lukavac kao profesionalni vozač. Iako sam dobio rješenje iz BiH u kojem piše da imam pravo na starosnu mirovinu od 220 maraka, počevši od ožujka 2007. godine, niti lipe još nisam dobio. Kad se to pretvori u kune, to je oko 880 kuna. Kako živim, ne pitajte. Supruga šest mjeseci u godini radi kao spremačica i zarađuje oko 3000 kuna. Živimo od toga, ali i od pomoći dobrih prijatelja i moje djece. S ovih 56 kuna bijede koju dobivam ne mogu baš ništa - kaže Rudolf Bošnjak.

Sutkinja Općinskog suda u Labinu, Zdenka Raguž Zupičić, rekla je kako je predmet Rudolfa Bošnjaka preuzela prošle godine.

- Gospodin se nije nikad usprotivio niti žalio pa je u cijelosti provedena ovrha na temelju pravomoćnog rješenja - rekla je sutkinja.

Glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić rekao je da je za loš signal u pojedinom kućanstvu odgovorna tvrtka Odašiljači i veze.

- HRT-u je u interesu što veća pokrivenost kvalitetnim signalom. A što se tiče plaćanja pristojbe, gospodin se može javiti u našu službu pretplate i priložiti dokaze o materijalnom stanju. Služba će razmotriti neko rješenje - rekao je Danko Družijanić.

Nema novca za digitalni prijamnik pa HTV ne vidi

Iako u Istri više nema analognog signala, Rudolf Bošnjak nije kupio digitalni prijamnik. - Gledam bosanske i srpske programe, a taj ''risiver’ nemam jer trenutačno nemam novca za to. Valjda će ga biti jednog dana. No dok ne poboljšaju signal neću ni ubuduće plaćati RTV pristojbu, makar mi ponovno ''sjeli’ na mirovinu - rekao je Rudolf.

hrt pristojba tv rtv pristojba rudolf bošnjak mirovina društvo umirovljenici standard siromaštvo ovrha