Ulog u ljudski potencijal kao prioritet: povećanje osnovice plaće za labinske predškolske radnike

Ulog u ljudski potencijal kao prioritet: povećanje osnovice plaće za labinske predškolske radnike

8.10.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Dobrobit, sigurnost i kvalitetan odgoj djeteta najvažniji su svakoj odrasloj osobi, a kako bismo bili sigurni da će se od najranije dobi dijete pravilno usmjeravati, prioriteti ulaganja su zasigurno ljudi, između ostalih, odgajatelji i odgajateljice u vrtićima – zaključak je to jučerašnjeg sastanka Gradonačelnika Labina Valtera Glavičića i njegove zamjenice Federike Mohorović Čekada s kolektivom Dječjeg vrtića „Pjerina Verbanac“.

„Svjesni problema, napetih međuljudskih odnosa i vašeg posla protkanog izazovima želimo vam dati do znanja da smo i mi dio tog kolektiva i da nam je stalo. Ovdje smo, jer nas tišti sve ono što zasigurno i vas ljuti, zato vas pozivamo da se otvorite, podijelite s nama iskrena promišljanja“, započeo je druženje s labinskim vrtićkim tetama Gradonačelnik Glavičić.

Ukoliko gledamo proračun Grada Labina, najveći konzument istog je upravo vrtić, što je i logično, obzirom da su ova ulaganja jedna od najvažnijih. Prošla su vremena kada je bilo najbitnije da svako dijete ima svoje mjesto u vrtiću, što se i ostvarilo u prethodnom mandatu. Sada se fokus nastavlja postavljati na povećanje plaća predškolskih radnika, kojima su prethodila povećanja plaće od 2017. do nesretne 2020. godine kada je pandemija COVID-19 preusmjerila sredstva na druge stavke. Federika Mohorović Čekada, zamjenica labinskog Gradonačelnika upoznala je prisutne da se veliki korak poduzima i k rješavanju te spone: „Naprosto ne možemo čekati predloženi termin za kraj mjeseca sa strane SOMK-a (op.a. Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske) pa sutra idemo u Zagreb i pristupamo pregovorima. Vjerujem da je ovo jedinstven slučaj; mi idemo k njima; želimo pravovremeno rješavati probleme, želimo iznaći konsenzus, zato smo danas ovdje s vama“.

„Mi smo za povećanje osnovica plaće, ali za svih isto, da svi budu zadovoljni; to je prvi korak“, nastavio je Glavičić: „Želim se nadati da će to biti progresivan rast, no morate znati da ne možemo riješiti sve odmah. Bazu koju smo postavili krajem 2017. godine sada nastavljamo obogaćivati. Prioritet ste za sljedeću proračunsku godinu, a nadamo se da ćemo uspješnim rebalansiranjem proračuna i ove godine učiniti prave pomake!“.

Naravno je da su pitanja osobnih primanja nekako uvijek naglašena, međutim nisu i jedina briga pa su odgajateljice i tzv. tehničko osoblje DV „Pjerina Verbanac“ upravi Grada Labina naglasile kako su pod kapacitirani; imaju sve više djece s posebnim potrebama, a napose da je njihova struka u zadnje vrijeme prečesto omalovažavana, pri čemu djeca ne mogu dobiti ono što trebaju zbog siline raznih pritisaka, koji dodatno degradiraju profesiju koja prelazi u onu deficitarnu.

„Upravo zato moramo znati otvoreno razgovarati“, zaključio je Glavičić, jer „tim koji se može posložiti kako treba da odgovori na izazove današnjice je zdrav tim“.

Pregovori za povećanje osnovice plaće, koju tete u labinskim vrtićima itekako zaslužuju, su u tijeku, no na međuljudskim uvažanjima, ponašanjima i odnosima mora svatko od nas još malčice poraditi.

Naposljetku, značajne su poruke djece upućenih odraslima; ponekad ih moramo, ne samo slušati, već i čuti, jer ipak na njima svijet ostaje; „veliki“ su ovdje da dobro utabanaju taj put. Slijedom toga, vrtićarka Emili poručuje: „Odrasli, budite dobri, ne svađajte se i volite djecu…“.

vrtić djeca plaće