Ukleta Ulica svete Katarine u starom Labinu

Ukleta Ulica svete Katarine u starom Labinu

28.7.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Prošlotjednim zatvaranjem trgovine “Modni kutak” u Ulici svete Katarine u starom Labinu nastavlja se ''odumiranje'' trgovina i ugostiteljskih lokala, koji je započet protekle godine kada se obnavljao spoj te ulice s mjesnim grobljem. Zbog smanjenog prometa nakon zatvaranja te prometnice tamošnji su trgovci od Grada zatražili smanjenje obveza, ali je odgovor bio negativan.

Zatvaranje trgovina i njihovo preseljenje u novi dio Labina nastavio se početkom ove godine s početkom gradnje nove poslovno-stambene zgrade na mjestu nekadašnjeg parkirališta, a koja se gradi i unatoč zabrani zbog turističke sezone. S obzirom na ograničena parkirališna mjesta, čiji se najveći manjak osjeća ovih dana, sasvim je izvjesno da će se taj proces nastaviti i dalje, zbog čega je Gradskom poglavarstvu u tom dijelu Labina sve teže iznajmiti vlastite poslovne prostore.

Upravo problemi s parkiranjem jedan su od temeljnih problema življenja u drevnom gradu, što je ubrzalo njegovo odumiranje, što dodatno čini neizvjesnim poslovnu aktivnost u njemu. Tako će ostati zabilježeno da je upravo za ere gradonačelnika Tulija Demetlike, kada su uložena velika sredstva u sanaciju velikog zida na Šetalištu San Marco i uređenju parkirališta u njemu te obnovu i kvalitetno proširenje ceste do groblja, stari Labin doživio najsnažnije iseljavanje. Dvojbe nema, Demetlika nije znao ili nije mogao zaustaviti taj proces, kojim je istodobno obuhvaćen i cijeli grad koji je između dva popisa izgubio oko tisuću stanovnika, dok je u isto vrijeme rastao njihov broj u prigradskim mjestima – od Kapelice, Presike, Marciljani i Vineža. (MM)

Labin poduzetništvo Demetlika Ulica Sv. Katarine gospodarstvo trgovine