Ukida se obveza etažiranja stanova

Ukida se obveza etažiranja stanova

20.11.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Ministarstvo pravosuđa priprema pravilnik o povezivanju glavne knjige i knjige položenih ugovora koji bi trebao biti donesen do kraja ove godine, a po kojemu će sve stambene zgrade izgrađene prije 1998. biti oslobođene obveze etažiranja. Problemi mnogih suvlasnika i upravitelja zgrada tako bi definitivno trebali nestati, barem prema najavama iz Ministarstva.

Neslužbeno, na ovakav potez Ministarstvo se odlučilo zbog velikog broja nerješivih predmeta iz raznoraznih razloga koje su vlasnike stanova sprječavali da upišu svoje vlasništvo u glavnu knjigu (zemljišnik).

No, iako je proteklo više godina od uvođenja obveze, etažiranje je provedeno u malom broju zgrada, a na ovakav način taj bi se broj sasvim sigurno trebao povećati. Budući da se uskoro, prema napucima iz Europske unije, ukida knjiga položenih ugovora, vlasnicima se na ovaj način omogućava uknjižba vlasništva. Dosad je knjiga položenih ugovora bila osnovana radi upisa vlasništva nad stanovima u društvenom vlasništvu na kojima je postojalo stanarsko pravo, a koji su otkupljeni po Zakonu o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Radi efikasnosti budućeg pravilnika Ministarstvo istovremeno priprema izmjene i dopune Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, i to u dijelu koji se odnosi na upravitelje zgrada. Prema novim odredbama, upravitelji bi imali obvezu da, u ime suvlasnika, ishode svu dokumentaciju potrebnu za upis zgrada na građevinsku česticu. Ishođenje papirologije financirat će se iz sredstava pričuve, a rok za taj posao je godinu dana od izmjene zakona.

I dok će mnogi vlasnici odahnuti stupanjem na snagu ovakvog pravilnika, ostaje upitno na koji će se način rješavati pitanje okućnica istih stambenih zgrada s obzirom na to da pravilnik regulira, navodno, samo etažiranje. Postoji bojazan da će suvlasnici trebati otkupljivati zemljište, što ih ponovno gura u nemale probleme. Ostaje stoga za vidjeti hoće li novi pravilnik riješiti i ovo goruće pitanje, ili će suvlasnici zgrada iznova ratovati s birokracijom da bi upisali svoje vlasništvo. (G. ROJNIĆ)

 

Foto: panoramio

 

 

etažiranje nekretnine stanovi vlasništvo