Udruge ne znaju radi li Rockwool ili ne?!

Udruge ne znaju radi li Rockwool ili ne?!

26.8.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Prema našim saznanjima, zbog požara i kvara tvornica neće raditi do 1. rujna«, tvrdi Matilda Ilić iz udruge Naša zemlja • Rad tvornice pokrenut je jučer oko podneva, izjavila je menađerica Uprave Anđelka Toto Ormuž

Rockwool dimi ili ne dimi? Peče ili ne? Zapravo, je li u pogonu ili nije? Kada je u pogonu, nema pritužbi, kada nije, ljudi zovu, žale se na buku, neugodan miris i dim, a opet, naravno, ima pritužbi i kada je u pogonu!? Je li bilo požara na dimnjaku u petak ili nije, kako tvrde iz Rockwoola? Ovo su neke od nedoumica koje se pojavljuju ovih dana, a vezane su za ponovni početak probnog rada tvornice kamene vune, kontroverznog Rockwool Adriatica.
Naime, udruge i pojedinci koji se u svom kraju bore za zdrav i čist okoliš, a protiv potencijalnih zagađivača kakav je Rockwool, trebali bi razmisliti i posložiti kockice na način da njihov rad počiva na provjerenim, istinitim temeljima, odnosno na činjenicama, što ovih dana često nije bio slučaj, a informacije dolaze pretežito iz istog izvora. Nameće se pitanje nisu li udruge deklarirane kao okolišne zapravo ispolitizirane, ili služe kakvim interesima, a možda se uistinu i trude za »malega čovika«.

 


Matilda Ilić je izjavila da tvornica jučer nije bila u pogonu, što dokazuje njihovu tvrdnju da je u petak bilo požara. »Nakon stanke za vikend, trebala je ponovo startati s probnim radom jučer u podne, no nije. To je potvrda onog što mi tvrdimo, a Rockwool demantira. Točnije, nisu stigli otkloniti kvarove kao posljedicu požara koji se dogodio u petak između 18 i 19 sati. Možemo samo pretpostaviti da im se zapalio dimnjak, odnosno filter dimnjaka, no iz Rockwoola to demantiraju. Prema našim saznanjima, zbog požara i kvara neće raditi do 1. rujna«, ustvrdila je Ilić, predsjednica udruge građana Naša zemlja, koja ne odustaje od borbe za čišći okoliš. »Demantirali su da im se zapalio dimnjak, no u laži su kratke noge jer, da je sve u redu, tvornica bi radila«, kaže Ilić.


Što se događa u tvornici pitali smo nakon toga Anđelku Toto Ormuž, menadžericu za odnose s javnošću. »Rad tvornice pokrenut je jučer oko podneva. To je samo potvrda da se naš dim ne osjeti u dolini. Slične komentare smo imali kada smo počeli ponovo s probnim radom, što je potvrda da naš rad ne smeta okolišu i našim susjedima. Pratimo parametre dimnih plinova na izlasku iz dimnjaka i mogu reći da su svi ispod graničnih vrijednosti«, izjavila je Toto Ormuž.
»Ne budi lijen«, kaže poslovica, pa smo se uputili do tvornice ne bi li se konačno uvjerili radi li ili ne. Tvornica je bila u pogonu, čuo se zvuk, dim se nije vidio, a snimili smo i zaposlenike kako odlaze iz prve smjene.
Na naš upit je li stigla građevinska i inspekcija zaštite okoliša u zajednički nadzor, kako je najavljeno krajem prošlog tjedna, Toto Ormuž je izjavila da nadzor tijekom jučerašnjeg dana još nije bio započeo.

Saša BRNABIĆ

 

Policija dala dozvolu za prosvjed

Ekološke udruge Naša zemlja i Ekop Istra, ogranak Pićan, jučer su PU istarskoj u labinskoj policijskoj postaji prijavili prosvjed protiv Rockwoola za nedjelju, u pet minuta do podne, na području općine Pićan, te su dobili i dozvolu.

 

 

 

Rockwool Anđelka Toto Ormož proizvodnja prosvjed zeleni prepucavanje požar