Stampar M - Stampar

Udruga za mlade Alfa Albona na FESTIVALU ZNANOSTI I UMJETNOSTI, PULA „Mladi u društvenom poduzetništvu“

Udruga za mlade Alfa Albona na FESTIVALU ZNANOSTI I UMJETNOSTI, PULA „Mladi u društvenom poduzetništvu“

22.4.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

U sklopu Festivala znanosti i umjetnosti na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković", 20.travnja, u Telekonferencijskoj dvorani fakulteta, studenti smjerova Management i poduzetništvo, Turizam i razvoj te Ekonomija predstavili su rješenja svojih poslovnih slučajeva.

Nakon kratkog uvoda prof. Violete Šugar i prof. Kristine Afrić Rakitovac, koje su pojasnile koncept i povezanost projekta sa kreativnošću i inovacijama, slijed provedbe projekta predstavila je Renata Kiršić, voditeljica projekta, te se započelo sa predstavljanjem studentskih timova.

Pred punom dvoranom, studenti su u svojim timovima, točnije zadrugama predstavljali rješenja postojećih poslovnih izazova sa kojima se susreću neki od društvenih poduzetnika iz Hrvatske kao što je to i Humana Nova iz Čakovca, na čijem su slučaju radili. Osim postojećeg unaprijeđenja poslovanja, studenti su predlagali rješenja za replikatorne modele socijalne zadruge Humana Nova i to za područje grada Pule te grada Rijeke, gdje se planiraju osnivati socijalne zadruge po modelu čakovačke Humana Nove. Osim postojećih društvenih poduzetnika predlagali su rješenja za održivost budućih društvenih poduzetnika i to cvjećarne „List i kist" koja bi zapošljavala nezaposlene majke na pola radnog vremena, te osnivanja potrošačke zadruge koji pokreće nekoliko osvještenih osoba sa područja Zagreba koji žele kreirati kratki lanac opskrbe ekološki uzgojene hrane.

 

Studenti su svoje slučajeve razradili kroz metodu pod nazivom Design thinking, u sklopu koje su na kreativan način morali doći do rješenja i izraditi prototipe svojih rješenja i te iste prototipe testirati sa svojim potencijalnim budućim korisnicima. Ključna karakteristika te metode je da je upravo čovjek u centru razmišljanja kada se kreira neki proizvod ili usluga, te da je taj proizvod ili uslugu potrebno testirati sa budućim korisnicima kako bi ista bila uspješna.

 

Ulogu naših korisnika ovoga su puta preuzeli učenici srednje Ekonomske škole iz Pule, čija će zapažanja studenti koristiti kako bi poboljšali svoja rješenja.

 

Projekt „Mladi u društvenom poduzetništvu" financiran je od strane Ministarstva socijalne politike i mladih kroz prioritetno područje: OSPOSOBLJAVANJE ZA (SOCIJALNO) PODUZETNIŠTVO I SAMOZAPOŠLJAVANJE, u iznosu od 52 200, 00 kn. Projekt traje od 1. listopada 2015. do kraja rujna 2016.  godine.

 

Uz Udrugu za mlade Alfa Albona, partneri na projektu su Grad Labin, Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković", SŠ „Mate Blažina Labin" te Lag Istočna Istra, te brojni suradnici kao što su Teo Petričević, iz ACT GRUPE te CEDRA HR, vodećeg konzorcija društvenih poduzeća u Hrvatskoj, Sanja Ostroški iz CEDRA Čakovec, Ranko Milić iz CEDRA Split, te VeraGjokaj iz CEDRA HR, također suradnik je i upravitelj Zadruge za etično financiranje Goran Jeras.

 

Mr. Društveno Poduzetnić naš je superheroj koji pomaže rješavati probleme našim studentima.

 

 

Društveno poduzetništvo je oblik poduzetništva kojem nije cilj generiranje profita već je to briga za ljude, okoliš te pravedna raspodjela prihoda, uz poštivanje načela kao što su demokratsko odlučivanje po principu jedan član jedan glas, reinvestiranje dobiti u vlastito poslovanje, zapošljavanje ili ulaganje zajednicu, održivost i društveno odgovorno poslovanje.

 

Testiranje svojih rješenja studenti nastavljaju putem društvenih mreža!

Jednominutne videe studenata i njihovih zadruga možete pronaći na službenoj Facebook stranici udruge za mlade Alfa Albonafacebook.com/alfa.albona gdje možete lajkati, sherati i komentirati njihova rješenja slučajeva kako biste im pomogli da budu što bolja, te ujedno na Twitteru Udruge pod hashtagom #društveno #poduzetništvo. Videi studenata biti će dostupni od 22. travnja do 4.svibnja 2016.

 

 

PR

 

 

 

društveno poduzetništvo udruga alfa albona mladi renata kiršić predavanje