Udruga Naša zemlja: Svakodnevno su ugroženi životi i zdravlje stanovnika u okružju tvornice

Udruga Naša zemlja: Svakodnevno su ugroženi životi i zdravlje stanovnika u okružju tvornice

25.9.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Nepotrebna se pompa digla iskazom Rockwool-ove glasnogovornice s ciljem skretanja sa teme i glavnog problema koji muči Pićanštinu i Pićance, a to su učestala zagađenja iz tvornice Rockwool Adriatic d.o.o.. U ovom slučaju Rockwool Adriatic d.o.o. želi pridobiti senzibilitet javnosti te od krivca preuzeti ulogu žrtve. Istina je samo jedna, a to je da su svakodnevno ugroženi životi i zdravlje stanovnika u okružju tvornice. Indikativno je i to kako se glasnogovornica javlja u vrijeme kada su na području Pićanštine konačno nađeni dokazi o prisutstvu kamene vune u filtru kalanice s pitkom vodom za koje mjerodavne institucije, ukoliko za to dobiju zeleno svjetlo, od onih istih koji su ovu štetnu tvornicu doveli u našu Istru tek moraju utvrditi njezino porijeklo, a što je uvelike uznemirilo stanovništvo u tvorničkom okruženju.

Svakodnevno smo svjedoci da iz Rockwool-ovih dimnjaka izlazi otrovni dim za koji nas već dvije godine bezuspješno pokušavaju uvjeriti u njegovu ljekovitost. Otkud glasnogovornici Rockwool-a pravo da bez ikakvog povoda blati čast i ugled istaknutih članova legitimne udruge «Naša zemlja» prozivajući ih ekstremistima koji zlonamjerno siju strah među stanovništvom kada znamo da su Rockwool-ovi dimnjaci jedini ti koji siju strah među stanovništvom. Istina je kako tvornica već dvije godine pokušava ishodovati dozvolu za rad, ali još uvijek u tome nije uspjela, upravo zbog niza propusta, koji su pratili i još uvijek prate njezin probni rad. Unatoč primjeni, po njihovim riječima BAT tehnologije, svjedoci smo da naša jutra sliče na otrovni cappuccino, a pićanski je Lug maglovita zdjela ispod čijeg vrha plivaju oblaci boje cigle. Da se uočiti težnja kapitala i njegovih slugu da se istina zataška zaboravljajući da u ovoj državi vlada sloboda govora i pisane riječi, za koje su se u krvavom domovinskom ratu izborili i mnogi članovi udruge «Naša zemlja». Nećemo nasjesti na provokacije i uvrede koje dolaze iz ureda vašeg glasnogovorništva jer smo već postali imuni na njih te smatramo da se zbog navodnih prijetnji upućenih s jednog broja ne treba cjelokupnu Pićanštinu poistovjećivati sa istim.

Ostavimo policiji da obavi svoj posao, a od Vas tražimo javnu ispriku za javno blaćenje ugleda stanovnika Pićanštine i njihovih susjeda. Mnogi od nas, stanovnici Pićanštine, jesmo i biti ćemo protivnici Rockwool-a, jer smatramo da je Rockwool u Lug došao prevarom i da mu tu nije mjesto. Mi ćemo u svojoj legitimnoj i pravednoj borbi ustrajati i nikakve prijetnje u tome nas neće omesti, a vi gospodo iz glasnogovorništva, vratite se svome poslu, te za početak objasnite stanovnicima cijele Istre, kakav je vaš trenutačni status budući da normalno proizvodite iako je odavno istekao rok za probnu proizvodnju. Objasnite nam i gdje ste zbrinuli oko 2000 t. krutog otpada kojeg ste trebali zbrinuti na ŽCGOIŽ (lokacija Kaštijun) nastalog u ovih godinu dana koliko traje vaše uhodavanje proizvodnog procesa za koji još uvijek nemate legitimne dozvole, a nitko od nadležnih institucija niti ne iznose razloge istih? Možda bi se policija dok ispituje prijetnje koje dolaze na vašu adresu mogla pozabaviti i prijetnjama zagađenja koje Rockwool svakodnevno šalje iz svojeg proizvodnog pogona na naše adrese, a izravno prijete zdravlju i ugrožava naše živote.
 

Kratak osvrt na današnja zbivanja u okruženju tvornice Rockwool (24.09.2009.):

Vozači koji su dana 24.09.2009. godine oko 11:30 prometovali cestom na relaciji Borut – Potpićan (Rockwool Adriatic d.o.o.) mogli su svjedočiti ispadanju briketa s teretnog vozila registarskih oznaka PU-308-MM i prikolice PU-332-LN vlasnika Daus Danijela. O najnovijem incidentu koji je osim zagađenja okoliša na koje su svi nadležni postali imuni, ugrozio i sigurnost prometa kao i njegovih sudionika. Slučajni svjedoci ovog događaja o obavijestili su županijski centar 112 te labinsku policiju. Žalosno je da djelatnik labinske policijske postaje koje je preuzeo poziv nije prepoznao potrebu policijskog uviđaja iako je došlo do obustave prometa na pružnom prijelazu na cesti prema Tupljaku. Naknadna saznanja svjedoka događaja govore kako o ovom događaju od strane mjerodavnih institucija nije obaviještena viša inspektorica zaštite okoliša, gospođa Marijana Božičević, koja je na naknadni poziv i prijavu svjedoka reagirala s podsmjehom. Sanaciju terena nakon ove «nezgode» obavio je vozač spornog teretnog vozila i Neven Vlačić - voditelj procesa, kvalitete i ekologije u Rockwool Adriatic d.o.o., osobno. Slučajni prolaznici koji su se slučajno našli na mjestu događaja svjedočili zbrinjavanju rasutih briketa te živčanim ispadima Nevena Vlačića prema njima. Nije nam poznato tko je Rockwoolu dojavio za ovaj incident kao ni to da li je ovaj dvojac pokupio sve brikete koji su iz prikolice teretnog vozila ispali na relaciji Borut – Potpićan. 

Aktivisti udruge «Naša zemlja»

rockwool udruga naša zemlja incident zdravlje